De impact op datacenters door het investeringsgeweld in de Nederlandse glasvezelsector

Andrew0154

Er is een interessante ontwikkeling in de Nederlandse glasvezelsector aan de gang. Een groot aantal (investerings)partijen staat klaar om eigen glasvezelnetwerken aan te leggen en zo de concurrentie aan te gaan met bestaande aanbieders. Dit komt voornamelijk omdat deze partijen steeds meer geld ophalen tijdens investeringsrondes.Hoe kijken we bij de Fiber Carrier Association (FCA) naar deze ontwikkeling? 

 

Investeringsgeweld

Het investeringsgeweld voor onder andere Fiber to the Home (FTTH) netwerken is aan het losbarsten. Een voorbeeld van deze ontwikkeling is bijvoorbeeld het nieuws rondom DELTA Fiber. Zij hebben recent een deel van hun aandelen verkocht aan Stonepeak, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, waardoor zij de nadruk leggen op hun ambitie om zoveel mogelijk mensen aan te sluiten op glasvezel. Verder zien we bij de FCA ook dat bestaande operators als T-Mobile en KPN in een rap tempo bezig zijn om glasvezelaansluitingen te realiseren bij huishoudens.

Grote schaal

Deze ontwikkeling hebben we op zo’n grote schaal nog niet eerder gezien. Heel veel partijen hebben nu de laatste tijd miljoenen al dan niet miljarden euro’s opgehaald tijdens diverse investeringsrondes. Naast het geld hebben zij ook door de Europese wetgeving de ruimte om netwerken aan te leggen. Voorheen was er weinig geld beschikbaar en moesten geïnteresseerde partijen op creatieve manieren aan geld te zien te komen. Tegenwoordig melden veel commerciële partijen zich bij gemeenten met de boodschap dat zij meteen een nieuw netwerk kunnen aanleggen.

Datagroei bij huishoudens

Het gevolg van het investeringsgeweld is dat op termijn veel consumenten op glasvezel worden aangesloten, waardoor zij ook meer internetdiensten gaan gebruiken. Dit zorgt ook voor een groei aan data. Als datacenter merk je daar in eerste instantie niet veel van, omdat deze vaak al een grote toevoer hebben van allerlei carriers en POP diensten. De extra capaciteit die vrijkomt door de investeringen biedt echter een mogelijkheid om nieuwe business modellen van diensten te ontwikkelen. In de toekomst zo het zo kunnen zijn dat er Wavelength Division Multiplexing (WDM) diensten komen waardoor bijvoorbeeld data van opslagdiensten, zoals OneDrive, niet meer in de publieke cloud worden gestald, maar juist in de Network Attached Storage (NAS) van de consument zelf. Het verschil is dat het opslagapparaat dan niet fysiek bij hen thuis staat, maar juist in datacenters.

Toename internetdiensten

Ook zorgt deze beschikbare bandbreedte ervoor dat huishoudens makkelijker gaming-diensten zullen afnemen die nog afhankelijker zijn van low latency verbindingen of Virtual Reality (VR) diensten die zonder haperen op afstand worden gehost. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk dat je een virtueel dagje uit gaat naar de Caraïben. Dat kan op dit moment ook al, maar door de nieuwe beschikbare bandbreedte kan je realtime jezelf op het strand begeven omdat iemand anders op exact hetzelfde moment live op het strand staat. Al deze data moet worden verwerkt en daar zijn datacenters natuurlijk de ideale plek voor. De backbones tussen de DC knooppunten zijn al voorbereid op het versturen van grote hoeveelheden data.

Afwachten

Het blijft afwachten wat de uitkomst van het investeringsgeweld zal zijn. Bij de FCA stimuleren we in ieder geval dat diverse partijen, waaronder ook datacenters, met elkaar samenwerken. Door goede samenwerking hebben huishoudens straks, met 5G in het achterhoofd, profijt van een betrouwbare glasvezelverbinding waardoor zij nog meer gaan genieten van toekomstige internetdiensten.

Meer over
Lees ook
NAVO ondersteunt initiatief om Internet te redden door omleiding naar satellieten bij aanvallen op onderzeese kabels

NAVO ondersteunt initiatief om Internet te redden door omleiding naar satellieten bij aanvallen op onderzeese kabels

De NAVO geeft besloten financiering beschikbaar te stellen voor een project dat gericht is op het waarborgen van internetverbindingen, zelfs in geval van aanvallen op onderzeese kabels. Dit initiatief is goed nieuws voor datacenters in Nederland, waar veel internationaal dataverkeer wordt afgehandeld.

Met Duocast Connect+ wordt de zwaarste en snelste glasvezelverbinding tussen Noord-Nederland en Amsterdam beschikbaar voor het bedrijfsleven

Met Duocast Connect+ wordt de zwaarste en snelste glasvezelverbinding tussen Noord-Nederland en Amsterdam beschikbaar voor het bedrijfsleven

Met de introductie van Duocast Connect+ realiseert de Groningse IT-infrastructuurprovider Duocast de zwaarste en snelste glasroute tussen Noord-Nederland en connectiviteitsmetropool Amsterdam. De glasroute start met een capaciteit van 800 Gigabit per seconde en kan worden uitgebreid tot 32 Terabit per seconde. De uitrol start dit najaar.

Maunt neemt Infra Systems Nederland over

Maunt neemt Infra Systems Nederland over

Met de overname van Infra Systems Nederland (ISN) versterkt Maunt haar positie als premium distributeur in dataopslag en -verbinding. ISN is een ervaren leverancier van producten voor het bouwen van onder- en bovengrondse glasvezelnetwerken.