DBR Generatorsets presenteert een dynamisch roterend UPS systeem

Helaas zijn stroomstoringen onderdeel van onze dagelijkse realiteit. Regelmatig staan verstoringen van de energievoorziening in grote steden in het nieuws en dat stelt ons voor grote problemen. Leidt stroomuitval in sommige toepassingen al tot ongekend hoge kosten, in andere gevallen kunnen hierdoor zelfs levensgevaarlijke situaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan ziekenhuizen. Bij dit soort ‘Mission Critical’ toepassingen wordt gebruik gemaakt van UPS-systemen (Uninterrupted Power Supply). Een UPS-systeem zorgt te allen tijde voor een ononderbroken voeding van kritische toepassingen en dus gegarandeerde levering van de prestaties van deze toepassingen.

UPS-systemen kunnen we onderverdelen in een aantal soorten en typen, te weten statische en dynamisch of roterende systemen. Statische UPS’en zijn gebaseerd op batterijen en accu’s. Dat levert een aantal belangrijke nadelen op. Denk hierbij onder andere de grote benodigde ruimte, beperkte levensduur, temperatuurgevoeligheid & warmteafvoer en gelimiteerde herhaalde inzet door laadtijden.

Black Badged 3

Complete noodstroomvoorzieningen

DBR Generatorsets ontwikkelt en realiseert complete noodstroomvoorzieningen voor toepassingen als ziekenhuizen, datacenters, bruggen en tunnels, parkeergarages en waterafvoergemalen. “Dankzij de engineering- en projectcompetenties wordt DBR steeds vaker al in het ontwikkelingsstadium van een applicatie uitgenodigd om samen met de projectontwikkelaar of het ingenieursbureau te komen tot een optimale noodstroomvoorziening, inclusief een UPS-voorziening voor de gedefinieerde kritische delen van de installatie”, licht sales manager Henri Hafkamp toe.

Drie onderdelen

Een volledig geïntegreerde noodstroominstallatie van DBR met UPS bestaat uit drie hoofddelen:

  • Het dieselnoodstroomaggregaat - deze zorgt voor de noodstroomlevering van de gehele toepassing
  • Het roterende UPS - deze vormt het hart (bijna letterlijk) van de voeding van kritische delen van het systeem
  • De automatisering en besturing - deze elementen zorgen voor de uiterst precieze samenwerking tussen de delen en het openbare net waarbij op basis van grote meetnauwkeurigheden en milliseconden moet worden geschakeld

Roterende UPS

UPS-specialist Hilbert licht de werking van het roterende UPS-gedeelte toe: “Een roterend UPS-systeem lijkt in de basis op een standaard generator, maar dan voorzien van onder andere een vliegwiel en een elektrische koppeling. Het systeem draait mee op de reguliere stroomvoorziening. De kinetische energie die daarbij wordt gegenereerd, is voldoende om de spanningsdip tussen het wegvallen van het net en het opstarten van het noodstroomaggregaat op te vangen. De gebruiker merkt hier helemaal niets van.”

IEM Power Systems

De UPS-oplossing van DBR is gebaseerd op de units van IEM Power Systems. Deze firma heeft een bewezen staat van dienst als het gaat om toepassingen waar het behoud van een strakke spanning bij spanningsuitval van extreme importantie is. Voorbeelden zijn gevoelige appratuur in de medische toepassingen of serversystemen in datacenters.

Ongevoelig voor harmonische vervuiling

De Rotabloc UPS-systemen van IEM Power Systems zijn ongevoelig voor harmonische vervuiling. Bovendien kunnen de UPS’en omgaan met grote piekspanningen.

Rotabloc

Door het modulaire concept (400kVa-2000kVa) zijn installaties tot 50MW en meer te realiseren. Met een DBR-noodstroominstallatie met UPS worden de nadelige gevolgen van stroomstoringen tot een minimum beperkt, ook als het gaat om grote of zelfs zeer grote installaties.

Meer over
Lees ook
Slim systeem vergroot betrouwbaarheid van UPS-systemen BIT

Slim systeem vergroot betrouwbaarheid van UPS-systemen BIT

Het Battery Analysis & Care System (BACS) helpt managed hosting-, outsourcing- en colocatiespecialist BIT de betrouwbaarheid van zijn UPS-systemen te waarborgen. Het systeem reguleert de spanning op de verschillende accu’s die aan de UPS-systemen zijn gekoppeld en verlengt hierdoor de levensduur van de batterijen. Daarnaast geeft het systeem in...

Optimalisatie TCO in UPS batterij back-up

Optimalisatie TCO in UPS batterij back-up

Een statische noodstroominstallatie (UPS) met accu’s blijft een populair en bewezen concept om de werking van uw datacenter te garanderen in geval van stroomuitval. De goede en betrouwbare werking alsook de kosten hangen daarbij in belangrijk mate af van de juiste keuze van de accu-technologie. Vaak is er beperkt informatie terug te vinden over de diverse...

Londense metro kiest voor standaardisatie en draadloos monitoren

Londense metro kiest voor standaardisatie en draadloos monitoren

Ondergrondse datacenters en computerruimtes voorzien van een noodstroomvoorziening is op zich al een uitdaging. Maar in het geval van de Londense metro komt daar nog een extra complicatie bij in de vorm van gebouwen en ruimte die vaak al anderhalve eeuw oud zijn. London Underground deed grondig onderzoek naar onder andere de kans op rookontwikkeling...