All IT Rooms helpt Media.Monks met zijn snelle internationale groei

All IT Rooms -Media.Monks-2

Media.Monks maakt digitale producties voor de grootste bedrijven wereldwijd. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf is de afgelopen jaren explosief gegroeid; sinds haar oorsprong in 2001 en de samenvoeging met S4Capital in 2018 groeide het digitale bedrijf van ongeveer 300 naar zo’n 8.300 medewerkers wereldwijd. De verhuizing naar een nieuw pand in Hilversum was voor Media.Monks de ideale gelegenheid voor het moderniseren van zijn serverruimte, legt Senior Director of IT Operations bij Media.Monks Hidde Bouman uit. Datacenterspecialist All IT Rooms realiseerde een schaalbare serverruimte.

“Media.Monks maakte al langer een aanzienlijk groei door. We zijn in 2018 overgenomen door S4 Capital van Sir Martin Sorrell, waarna deze groei in een stroomversnelling is terechtgekomen”, aldus Bouman. Media.Monks is actief op het raakvlak tussen contentproductie, data en digitale experiences. “Wij maken producten, die in alle gevallen digitaal zijn. Denk dan aan websites, applicaties, Augmented Reality- en Virtual Reality-experiences, digitale installaties op evenementen en nog veel meer.”

“Kort na onze overname door S4 Capital is ook MightyHive overgenomen, dat zich richt op data en digitale media. Het bedrijf helpt marketeers met behulp van consultancy meer controle te krijgen over hun data en digitale media.” Sinds de zomer van 2021 zijn de tientallen bedrijven die zich sindsdien bij Media.Monks en MightyHive hebben gevoegd allemaal geïntegreerd onder een naam: Media.Monks.

Grote merken als klant

Media.Monks mag verschillende grote merken tot zijn klantenbestand rekenen. Denk hierbij aan Epic Games, Oreo-moederbedrijf Mondelēz International, Google, Allianz en Harley Davidson. “Een ander voorbeeld van een klant waarvoor wij veel doen is BMW MINI. We hebben ook ooit een volledig nieuwe website ontwikkeld voor de Amerikaanse luchtmacht.”

“De verhuizing naar ons nieuwe pand in Hilversum was voor ons een ideaal moment voor het realiseren van een volledig nieuwe, schaalbare serverruimte. Power, koeling, racks en glasvezelverbindingen kunnen we indien gewenst opschalen”, zegt Bouman. De nieuwe serverruimte in Hilversum bestaat uit een zestal racks, redundante koeling, een redundante UPS, een noodstroomaggregaat, een blusgasinstallatie en een detectiesysteem. Daarnaast is de serverruimte – evenals het gehele kantoor- ISO 27001 en TISAX gecertificeerd.

“We zijn daarnaast ons bewust van onze digitale voetafdruk en de impact hiervan op het milieu. Daarom werken we samen met partners voor het optimaal inrichten van deze serverruimtes, bijvoorbeeld door het inzetten van in-row koeling in plaats van koeling van de gehele serverruimte.”

Tweede serverruimte in Amsterdam

In Amsterdam beschikt Media.Monks over een tweede kleine serverruimte, die gelijktijdig door All IT Rooms is gerealiseerd. “In Amsterdam zijn verschillende teams werkzaam die - net als in Hilversum - met grote hoeveelheden data werken. Zo is hier onder andere onze filmstudio gevestigd, en voeren we videobewerking en post-productie uit. Ook in Amsterdam hebben we daarom snelle storage nodig.”

“De Amsterdamse serverruimte bestaat in feite uit een enkele kast, waarin alle benodigde componenten zijn ingebouwd. Denk hierbij aan de UPS, koeling en brandblusinstallatie”, zegt Bouman. Ronald Kok, directeur van All IT Rooms, voegt toe: “Het gaat hier om een complete Rittal oplossing, waarbij alle componenten in-rack zijn geïntegreerd. Dit is het prototypevoorbeeld van wat we nu een edge datacenter noemen. Voor de serverruimte in Hilversum is gekozen voor een oplossing gebaseerd op Minkels racks en koeling.” Beide locaties zijn via een interconnectie met elkaar verbonden.

Bouman: “Daarnaast hebben we een directe verbinding met een datacenter op het Mediapark hier in Hilversum. Daar draait onze back-up.” Met het oog op connectiviteit beschikt Media.Monks over een connectie met Nikhef, waar ook onder meer de internet exchanges AMS-IX, NL-IX en NDIX aanwezig zijn.

24/7 monitoring

All IT Rooms monitort de serverruimtes 24/7. “Zodra er iets fout gaat, krijgen wij hiervan direct melding. Denk dan aan temperaturen die te hoog oplopen of een stijging in het stroomverbruik van een PDU”, zegt Bouman. “Wij kiezen bewust voor het uitbesteden van de monitoring. We beschikken zelf niet over de capaciteit voor het 24/7 monitoren van de ruimte.”

Kok licht toe: “Wij bieden monitoring aan via All-BaaS (Beheer as a Service). Hiermee monitoren we alle systemen die we installeren. Dat varieert van de noodstroomaggregaat en UPS tot de koeling, gasblusinstallatie en de stroomafname in de racks. Voor al deze componenten zijn grenswaarden ingesteld. Denk daarbij aan een bepaald bereik waarbinnen de temperatuur in de serverruimte moet blijven. Indien een van deze grenswaarden wordt overschreden, zien wij dat direct. Dit doen wij inmiddels voor veel van onze klanten.”

All IT Rooms voert monitoring altijd uit met eigen medewerkers. “Een belangrijk voordeel hiervan is dat veel van deze mensen zelf betrokken zijn bij de projecten van klanten. Zij kennen de installatie dan ook, waardoor zij sneller kunnen schakelen. Doordat zij dagelijks bezig zijn met monitoring, kunnen zij eventuele waarschuwingen daarnaast goed duiden. Belangrijk, want we zien in de praktijk dat het daar vaak fout gaat. Zo komen we regelmatig beheerders tegen die waarschuwingen over een te hoog oplopende temperatuur simpelweg wegklikken. In sommige gevallen met verregaande consequenties zoals uitval van servers tot gevolg.”

Inmiddels al twee jaar in gebruik

“De implementatie van de serverruimtes is vlekkeloos verlopen en begin 2020 afgerond. De Hilversumse en Amsterdamse locatie draaien inmiddels nu zo’n twee jaar”, zegt Bouman.

Media.Monks is een cloud-first organisatie. Desondanks blijft een on-premises serverruimte onmisbaar. “Een aantal van onze teams moeten met grote hoeveelheden data werken, wat on-premises toch beter werkt. Denk daarbij aan onze post-productieafdeling, die hele snelle storage nodig heeft. Dit is ook in de cloud beschikbaar, maar het gebruik is voor ons op dit moment niet rendabel.” Bouman verwacht dan ook niet dat Media.Monks snel afscheid neemt van zijn on-premises serverruimtes.

Meer over
Lees ook
Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1