Microsoft start experiment met serverracks aangesloten op aardgasleidingen

Het nieuwe Advanced Energy Lab van Microsoft, Cummins en McKinstry opent zijn deur. In dit lab wordt geëxperimenteerd met serverracks die rechtstreeks op aardgasleidingen zijn aangesloten en worden aangedreven met behulp van geïntegreerde brandstofcellen.

Datacenters zijn doorgaans aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. In dit geval wordt energie opgewekt in een energiecentrale of met behulp van bijvoorbeeld windmolens, waarna deze energie via meerdere onderstations en energiekabels wordt gedistribueerd. De energie wordt vervolgens omgezet naar het juiste voltage om deze geschikt te maken voor gebruik in het datacenter. Bij dit proces treedt energieverlies op. Dit verlies willen Microsoft, Cummins en McKinstry terugdringen door brandstofcellen te integreren in serverracks en deze brandstofcellen aan te sluiten op aardgasleidingen. Microsoft verwacht dat deze werkwijze de energie-efficiëntie van datacenters kan verdubbelen.

microsoft-dc-supply-chain

Microsoft wil datacenter aandrijven met geïntegreerde brandstofcellen in serverracks die op aardgas draaien (bron: Microsoft)

Leveringsketen inkorten

Een bijkomend voordeel van de werkwijze is volgens Microsoft dat de leveringsketen van energie wordt ingekort, waardoor het aantal punten waarop problemen kunnen ontstaan wordt teruggedrongen. Dit komt de betrouwbaarheid van de energievoorziening en daarmee het datacenter ten goede. Ook verwacht Microsoft een kostenbesparing te kunnen realiseren aangezien er geen distributiekosten hoeven te worden betaald en energie niet langer hoeft te worden geconverteerd naar het juiste voltage.

Om dit concept te testen is het Advanced Energy Lab gebouwd in het McKinstry Innovation Center in het Amerikaanse Seattle. Dit lab is voorzien van 20 serverracks, die zijn aangesloten op een aardgasleiding. Het project is gefinancieerd in samenwerking met Siemens en het Clean Energy Fund van het Washington State Department of Commerce.

Dossiers