Het belang van maatwerk-PDU’s

Capaciteitsplanning op het gebied van energievoorziening wordt in datacenters steeds belangrijker. Alleen dan kunnen we immers tot de juiste keuze van PDU’s komen. Powertek gaat hierbij nog een stap verder en levert maatwerk-PDU’s die geheel zijn afgestemd op de huidige en toekomstige situatie in een datacenter.

De vraag naar informatie groeit in een ongekend tempo en de onverzadigbare honger van de samenleving naar communicatie, gegevensverwerking en downloaden stelt steeds hogere eisen aan de efficiëntie en prestaties van datacenter. Daarnaast zal het ‘Internet of Things’ in de nabije toekomst een belangrijke rol gaan spelen. Als grote aantallen elektronische apparaten aan het internet gekoppeld gaan worden, geeft dat een enorme toename van de hoeveelheid data die moet worden opgeslagen en verwerkt.

Anuncio doble página Powerteck estudio tecnico ok print

Datacenters zijn beperkt in termen van footprint, energieverbruik en koelcapaciteit. Om effectief te zijn vereist het capaciteitsplanningsproces nauwkeurige berekeningen  van de vermogensbelasting voor zowel normale als piekbelasting. Met deze informatie kan een keuze gemaakt worden voor de juiste PDU in het data rack. Het is meestal de verantwoordelijkheid van de datacenter manager of de ICT-directeur om een capaciteitsplan in kaart te brengen en te bepalen welke PDU het meest geschikt is voor zijn bedrijf.

Capaciteitsplanning

Tools voor capaciteitsplanning helpen de datacenter-beheerder bij het berekenen van de vermogensbehoefte van een datacenter. Hierbij moeten we uitgaan van de huidige situatie en eventuele toekomstige wijzigingen zoals we die nu al kunnen zien aankomen. Dergelijke software tools variëren van eenvoudige spreadsheets tot 3D-renderings van het datacenter met geautomatiseerde beschrijving van de inrichting en documentatie.

Ondercapaciteit

Ondercapaciteit moet te allen tijde vermeden worden, omdat het de bedrijfsvoering kan verzwakken. Zonder voldoende stroom en koeling voor de werklast van het datacenter kunnen stroomonderbrekingen vaker voorkomen.

Elke IT-organisatie staat onder druk om het stroomverbruik efficiënter te beheren. Het is niet alleen een kwestie van ecologisch verantwoord werken, het gaat er ook om geld te besparen. In sterk gevirtualiseerde omgevingen bijvoorbeeld, verminderen organisaties drastisch het aantal servers, maar gebruiken meer vermogen vragende servers in hun plaats. De AC-input moet dan wel worden aangepast om het volledige vermogen aan te kunnen.

Flexibele productie-eenheid

Dit is waar Powertek op zijn best is: het aanbieden van al onze technische ervaring om het juiste product te ontwerpen op basis van uw behoefte, het identificeren van de mogelijke problemen en het aanbevelen van kosteneffectieve oplossingen om de perfecte missie kritische PDU te krijgen.

Dankzij de flexibele productie-eenheid is PowerTek in staat om in enkele dagen volledig klantspecifieke PDU’s te ontwerpen en te maken. Deze PDU’s stellen de datacenter-beheerder in staat optimaal gebruik te maken van het beschikbare vermogen en tijdig problemen te signaleren. Powerdek PDF's wordt in Nederland vertegenwoordigd door Ratio Electric.

dc

Case Studie: Student Loans Company UK

Doel: Inrichting van twee nieuwe datacenters met totaal 550 racks

De wens van de opdrachtgever was om per outlet het stroomverbruik te monitoren, per outlet in/uit te kunnen schalen (Power Cycle) en per outlet alarm instellingen te kunnen configureren.

Apparatuur per rack:

  • 15x Single HPE DL360 E5-2687Wv3 10 cores 25MB 9.6GT/s
  • C14 inlet, vermogen 160W per stuk
  • 8x Blade HP BLc7000 chassis, G9 Processors, VMWare versie 9
  • C20 inlet, vermogen 40W

Deze vermogens geven het maximale stroomverbruik volgens opgave van de leveranciers. In de praktijk blijkt het opgenomen vermogen van de servers maximaal rond de 40% van deze waarde te liggen.

Aantal benodigde outlets per rack:

  • aantal benodigde outlets per PDU: 15x C13 + 9x C19 + 1x service outlet (UK stopcontact)

Het theoretisch benodigde maximale vermogen per rack:

  • 15 Single HPE DL360 ES-2687Wv3 160 W x 15 = 2400 W
  • Blade HP BLc7000 chassis, G9 Processors running VMWare versie 2400 W x 8 = 19200 W
  • Envirotek PRO 24 poort 40 W

Powertek heeft voorgesteld een PDU met de volgende specificaties voor dit project te gebruiken:

  • Sockets 15 x IEC60320 C13 Lock + 9x IEC60320 C19 Lock + 1 UK outlet, 3-fase ingangsvoeding met 32A CEE (IEC60309 32A 3P + N + E) steker met een maximum vermogen van 22.2KW. De C13 en C19 outlets zijn beveiligd tegen onvoorzien uittrekken van het power cord door middel van de IEC Lock connectoren
  • Iedere 32A fase is opgedeeld in 2 groepen van 16A, iedere 16A groep is beveiligd met een 16A zekering automaat
  • Er zijn 3 groepen ieder 3x C19 outlets en 3 groepen van ieder 5x C13 outlets
  • De maximale belasting op de C29 outlet groep ligt op 13A

In de praktijk blijkt dat het opgenomen vermogen per rack op 900W ligt. De servers gebruiken dus minder vermogen en ook blijkt dat niet alle racks de maximale bezetting van servers hebben.

Omdat de opdrachtgever vereist dat de servers regelmatig opnieuw worden opgestart, werd besloten om de PDU’s te bouwen met volledig beheerde controle op elke outlet met behulp van onze POMS-uitvoering (Per Outlet Managed en Switched PDU’s) en de inlet en groep-monitoring.

Salvador Trullols is CEO van Powertek PDU's

Dossiers
Meer over
Lees ook
RiMatrix Next Generation: het toekomstplatform voor alle IT-scenario’s

RiMatrix Next Generation: het toekomstplatform voor alle IT-scenario’s

Met het IT-infrastructuurplatform RiMatrix Next Generation (NG) heeft Rittal een nieuw modulair systeem ontwikkeld voor een flexibele, veilige en snelle opbouw van computerruimten. Op basis van een open platformarchitectuur zijn wereldwijd investering zekere, individuele oplossingen te realiseren voor alle toekomstige IT-scenario's.

Rittal presenteert nieuwe generatie PDU's

Rittal presenteert nieuwe generatie PDU's

Het energieverbruik vormt een belangrijke factor voor een economische werking van de IT. Maximale transparantie bij het verbruik is essentieel. Hiervoor heeft Rittal zijn nieuwe PDUproductfamilie (Power Distribution Unit) uitgerust met uitgebreide meetfuncties voor een gedetailleerde energieanalyse.

Veilig vormgeven van digitale transformatie

Veilig vormgeven van digitale transformatie

Herken en minimaliseer de uitvalsrisico’s van een IT-infrastructuur Om economische redenen is het voor veel middelgrote bedrijven moeilijk de eigen IT-experts alleen in te zetten voor de monitoring van IT-systemen. De oplossing? Een slim monitoring-softwareprogramma dat de grotendeels geautomatiseerde infrastructuur rondom de computerruimte bewaak1