Een bezoek aan een Chinese bitcoin-mijn (video)
Wie aan een datacenter denkt ziet waarschijnlijk een goed georganiseerde nette ruimte voor zich waar IT-apparatuur nauwkeurig is gepositioneerd voor een optimale bedrijfsvoering. Het kan echter ook compleet anders. Motherboard heeft een bezoek gebracht aan een Chinese bitcoin-mijn, een oude fabriek die is omgetoverd tot datacenter waar servers 24/7 bitcoins mijnen. De servers zijn simpelweg in stellingkasten geplaatst.
In een videoreportage van Motherboard komt de eigenaar van de geheime bitcoin-mijn aan het woord. Hij stelt samen met vrienden in de onderneming te hebben geïnvesteerd, iets wat hem inmiddels veel winst heeft opgeleverd. Deze winst steekt de man in het uitbreiden van zijn bitcoin-mijn. Inmiddels heeft hij samen met vrienden zes verschillende locaties in handen, waarvan de locatie in de reportage er één is.
In het datacenter staan ongeveer 3.000 ASIC miners. Dit zijn servers die specifiek zijn ontwikkeld voor het mijnen van bitcoins. De ASIC miners worden gekoeld met behulp van industriële ventilatoren, wat een forse hoeveelheid energie verbruikt. De maandelijkse energierekening van iedere locatie bedraagt ongeveer 80.000 dollar.
Dossiers
Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd
In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.
Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen
Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.
Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd
De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.