Een bezoek aan een Chinese bitcoin-mijn (video)

bitcoin

Wie aan een datacenter denkt ziet waarschijnlijk een goed georganiseerde nette ruimte voor zich waar IT-apparatuur nauwkeurig is gepositioneerd voor een optimale bedrijfsvoering. Het kan echter ook compleet anders. Motherboard heeft een bezoek gebracht aan een Chinese bitcoin-mijn, een oude fabriek die is omgetoverd tot datacenter waar servers 24/7 bitcoins mijnen. De servers zijn simpelweg in stellingkasten geplaatst.

In een videoreportage van Motherboard komt de eigenaar van de geheime bitcoin-mijn aan het woord. Hij stelt samen met vrienden in de onderneming te hebben geïnvesteerd, iets wat hem inmiddels veel winst heeft opgeleverd. Deze winst steekt de man in het uitbreiden van zijn bitcoin-mijn. Inmiddels heeft hij samen met vrienden zes verschillende locaties in handen, waarvan de locatie in de reportage er één is.

In het datacenter staan ongeveer 3.000 ASIC miners. Dit zijn servers die specifiek zijn ontwikkeld voor het mijnen van bitcoins. De ASIC miners worden gekoeld met behulp van industriële ventilatoren, wat een forse hoeveelheid energie verbruikt. De maandelijkse energierekening van iedere locatie bedraagt ongeveer 80.000 dollar.

Meer over
Lees ook
Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.

Eaton en CTS Nordics investeren in NordicEPOD

Eaton en CTS Nordics investeren in NordicEPOD

NordicEPOD, gespecialiseerd in de productie en integratie van gestandaardiseerde energiemodules voor de datacenterindustrie, heeft een investering binnengehaald van CTS Nordics, een bedrijf dat zich toespitst op datacenterontwerp en -bouw, en Eaton, actief met power management.