Zorgen over rol van lithium-ion batterijen bij datacenter-branden

_80516ae9-3884-4a36-bafd-0e1515d168ad

 

Onlangs verwoestte een forse brand een datacenter in het Franse Saint-Trivier-sur-Moignan. Aangezien er niet zo heel vaak brand is in een datacenter, trekt een dergelijk nieuwsbericht volop de aandacht van analisten. Het datacenter werd gerund door Maxnod en werd dusdanig beschadigd dat de faciliteiten volledig offline ging. Analisten maken zich naar aanleiding van deze en eerdere branden enigszins zorgen over een mogelijke rol van lithium-ion batterijen. Een brand in een lithium-ionbatterij is naar verluid ook de oorzaak geweest van een grote brand in oktober 2022 in een Zuid-Koreaanse co-locatiefaciliteit die eigendom is van SK Group en wordt beheerd door haar dochteronderneming C&C. De brand in het datacenter van SK C&C begon naar verluidt in een batterijruimte en trof de activiteiten van grote Zuid-Koreaanse technologiebedrijven.

Het gebruik van lithium-ion (Li-ion) batterijen in datacenters neemt toe. Ze worden nu algemeen gebruikt in de powerinfrastructuur en zullen naar verwachting in 2025 38,5% van de batterijmarkt voor datacenters uitmaken, tegen 15% in 2020, aldus adviesbureau Frost & Sullivan. De acceptatie vindt zijn oorzaak onder andere in de kleinere afmetingen, het eenvoudiger onderhoud en de langere levensduur in vergelijking met loodzuurbatterijen. Bovendien is li-ion energieopslag een sleutelcomponent in de distributie van hernieuwbare energie.

Li-ion accu's vormen echter een groter brandrisico dan traditionele loodzuuraccu's, waarschuwt Uptime. Het bedrijf ontdekte in zijn jaarlijkse analyse van de betrouwbaarheid van datacenters dat 7% van de storingen werd veroorzaakt door brand. Brandbeveiliging is altijd een uitdaging geweest als het gaat om batterijen en oververhitting, wanneer de warmte zich sneller opbouwt in een batterij dan kan worden afgevoerd. In de loop van de tijd heeft de industrie een beter begrip gekregen van de oorzaken van oververhitting in loodzuuraccu's en heeft het intelligente laadcircuits ontwikkeld die de detectie verbeteren en problemen voorkomen, aldus Uptime.

Li-ionbatterijen branden echter heter dan loodzuurbatterijen. Als de batterijbehuizing beschadigd is, reageert deze niet goed met zuurstof of water. Zoals bij elke batterij, is een li-ion batterij die eenmaal begint te branden, moeilijk te doven. Het feit dat het veel heter brandt dan loodzuuraccu's betekent dat het veel meer schade zal aanrichten. Ook kan de accu veel langer branden omdat het veel meer energie opslaat.

Uptime adviseert om lithium-ion batterijen in een eigen batterijruimte onder te brengen. Deze dient minimaal voorzien te zijn van brandwerende wanden en plafonds. Operators doen er volgens Uptime ook goed aan te overwegen om een brandblussysteem met schuim te gebruiken, omdat schuim in ieder geval het vuur zal doven en helpen blussen, terwijl water het vuur alleen maar zal vasthouden, zodat het zich niet verspreidt.

Het gebruik van gedistribueerde li-ion batterijen in plaats van een gecentraliseerde batterijbank kan extra complicaties opleveren, aldus Uptime. In het verleden was het een conventionele aanpak om elk type brandbare eenheid uit de datahal zelf te verwijderen. Nu gedistribueerde batterijen worden geïnstalleerd in racks en in racks gemonteerde UPS'en, moeten operators van datacenters de energie-efficiëntiewinsten van gedistribueerde li-ion batterijen terdege afwegen tegen de brandrisico's, aldus het adviesbureau.

 

Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.