Zorgen over rol van lithium-ion batterijen bij datacenter-branden

_80516ae9-3884-4a36-bafd-0e1515d168ad

 

Onlangs verwoestte een forse brand een datacenter in het Franse Saint-Trivier-sur-Moignan. Aangezien er niet zo heel vaak brand is in een datacenter, trekt een dergelijk nieuwsbericht volop de aandacht van analisten. Het datacenter werd gerund door Maxnod en werd dusdanig beschadigd dat de faciliteiten volledig offline ging. Analisten maken zich naar aanleiding van deze en eerdere branden enigszins zorgen over een mogelijke rol van lithium-ion batterijen. Een brand in een lithium-ionbatterij is naar verluid ook de oorzaak geweest van een grote brand in oktober 2022 in een Zuid-Koreaanse co-locatiefaciliteit die eigendom is van SK Group en wordt beheerd door haar dochteronderneming C&C. De brand in het datacenter van SK C&C begon naar verluidt in een batterijruimte en trof de activiteiten van grote Zuid-Koreaanse technologiebedrijven.

Het gebruik van lithium-ion (Li-ion) batterijen in datacenters neemt toe. Ze worden nu algemeen gebruikt in de powerinfrastructuur en zullen naar verwachting in 2025 38,5% van de batterijmarkt voor datacenters uitmaken, tegen 15% in 2020, aldus adviesbureau Frost & Sullivan. De acceptatie vindt zijn oorzaak onder andere in de kleinere afmetingen, het eenvoudiger onderhoud en de langere levensduur in vergelijking met loodzuurbatterijen. Bovendien is li-ion energieopslag een sleutelcomponent in de distributie van hernieuwbare energie.

Li-ion accu's vormen echter een groter brandrisico dan traditionele loodzuuraccu's, waarschuwt Uptime. Het bedrijf ontdekte in zijn jaarlijkse analyse van de betrouwbaarheid van datacenters dat 7% van de storingen werd veroorzaakt door brand. Brandbeveiliging is altijd een uitdaging geweest als het gaat om batterijen en oververhitting, wanneer de warmte zich sneller opbouwt in een batterij dan kan worden afgevoerd. In de loop van de tijd heeft de industrie een beter begrip gekregen van de oorzaken van oververhitting in loodzuuraccu's en heeft het intelligente laadcircuits ontwikkeld die de detectie verbeteren en problemen voorkomen, aldus Uptime.

Li-ionbatterijen branden echter heter dan loodzuurbatterijen. Als de batterijbehuizing beschadigd is, reageert deze niet goed met zuurstof of water. Zoals bij elke batterij, is een li-ion batterij die eenmaal begint te branden, moeilijk te doven. Het feit dat het veel heter brandt dan loodzuuraccu's betekent dat het veel meer schade zal aanrichten. Ook kan de accu veel langer branden omdat het veel meer energie opslaat.

Uptime adviseert om lithium-ion batterijen in een eigen batterijruimte onder te brengen. Deze dient minimaal voorzien te zijn van brandwerende wanden en plafonds. Operators doen er volgens Uptime ook goed aan te overwegen om een brandblussysteem met schuim te gebruiken, omdat schuim in ieder geval het vuur zal doven en helpen blussen, terwijl water het vuur alleen maar zal vasthouden, zodat het zich niet verspreidt.

Het gebruik van gedistribueerde li-ion batterijen in plaats van een gecentraliseerde batterijbank kan extra complicaties opleveren, aldus Uptime. In het verleden was het een conventionele aanpak om elk type brandbare eenheid uit de datahal zelf te verwijderen. Nu gedistribueerde batterijen worden geïnstalleerd in racks en in racks gemonteerde UPS'en, moeten operators van datacenters de energie-efficiëntiewinsten van gedistribueerde li-ion batterijen terdege afwegen tegen de brandrisico's, aldus het adviesbureau.

 

Lees ook
Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.

Eaton en CTS Nordics investeren in NordicEPOD

Eaton en CTS Nordics investeren in NordicEPOD

NordicEPOD, gespecialiseerd in de productie en integratie van gestandaardiseerde energiemodules voor de datacenterindustrie, heeft een investering binnengehaald van CTS Nordics, een bedrijf dat zich toespitst op datacenterontwerp en -bouw, en Eaton, actief met power management.