Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

kirill-sh-eVWWr6nmDf8-unsplash

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact van gebouwen te minimaliseren. Door CO2 actief uit de atmosfeer te halen en op te slaan in de structuur van woningen, creëren deze certificaten niet alleen een duurzamere bouwsector maar openen ze ook de deur naar mogelijkheden voor andere industrieën om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, met name datacenters.

Datacenters zijn essentieel voor de hedendaagse digitale economie, maar ze zijn ook grootverbruikers van energie en veroorzaken een aanzienlijke CO2-uitstoot. De principes achter de Construction Stored Carbon Credits kunnen een inspiratiebron zijn voor datacenters om hun milieu-impact te verminderen. Door de bouw van datacenters met biobased materialen zou CO2 op een vergelijkbare manier kunnen worden opgeslagen, waardoor de sector een significante bijdrage zou leveren aan het verminderen van broeikasgassen.

Biobased materialen bieden niet alleen voordelen op het gebied van CO2-opslag, maar kunnen ook andere milieu- en operationele voordelen bieden voor datacenters. Materialen zoals hout en hennep hebben uitstekende isolerende eigenschappen, wat kan leiden tot een vermindering van het energieverbruik voor koeling en verwarming. Bovendien kan het gebruik van duurzame materialen het imago van datacenterbedrijven verbeteren, aangezien ze actief bijdragen aan een groenere economie.

De implementatie van biobased bouwprincipes in datacenters kent enkele uitdagingen, zoals het waarborgen van de technische en operationele eisen van datacenters. Echter, met adequate planning en innovatieve architectuur kunnen deze uitdagingen worden overwonnen. Het ontwikkelen van certificaten specifiek voor de datacenterindustrie, vergelijkbaar met de Construction Stored Carbon Credits, zou een mechanisme kunnen bieden om investeringen in duurzamere bouwmethoden te stimuleren.

De bouwsector maakt met de introductie van Construction Stored Carbon Credits een belangrijke stap richting duurzaamheid. Dit concept biedt mogelijk een waardevol model voor datacenters en andere industrieën om hun milieu-impact te verminderen. Door de principes van biobased bouwen toe te passen, kunnen datacenters niet alleen hun CO2-uitstoot verlagen maar ook bijdragen aan een positieve verandering in de manier waarop industriële gebouwen worden ontworpen en gebouwd. Datacenters zouden zichzelf hiermee wellicht zelfs kunnen omvormen tot 'CO2-stofzuigers'.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.