Voorwaarden na bouwstop voor datacenters

Singapore

 

De regio Amsterdam - Haarlemmermeer was waarschijnlijk het eerste gebied dat een bouwstop voor datacenters bekend maakte, maar zeker niet de enige. Singapore heeft iets dergelijks in 2019 gedaan. In beide gevallen lijkt er nu weer onder voorwaarden te kunnen worden gebouwd.

De situatie in en rond Amsterdam en natuurlijk Zeewolde is uitgebreid in de pers beschreven. Zelden wordt daarbij genoemd dat Nederland niet het enige land is dat worstelt met het vraagstuk van datacenters. Ierland ligt niet ver en daarvan wordt gezegd dat het nieuwe hyperscalers buiten de deur wenst te houden. Hoe de vlag er bij hangt in Denemarken of Duitsland is in de reguliere pers amper te vinden. Dat geldt helemaal voor de Aziatische markt en dan in het bijzonder Singapore.

Singapore is uniek, de stadstaat is voor fysiek- en datatransport een belangrijke hub voor Zuid Oost Azië. Er zouden meer dan 70 datacenters zijn in een gebied vele malen kleiner dan Nederland. In 2019 heeft de regering een bouwstop voor nieuwe datacenters opgelegd.

Begin dit jaar is na overleg met de sector een aantal veranderingen doorgevoerd. Die hebben op papier als effect dat de bouwstop minder absoluut is. Er kan weer gebouwd worden, mits aan voorwaarden wordt voldaan.

Twee regels vallen direct op. De groei van het aantal datacenters is beperkt tot 60MW aan nieuwe capaciteit per jaar. Iedereen ziet direct dat hierdoor hyperscalers buiten de deur worden gehouden. Nieuwe toetreders met grote ambities krijgen het ook erg lastig voet aan de grond te krijgen.

De andere regels is dat de max PUE 1,3 mag bedragen. Los van de vragen of sturen op PUE echt zinnig is en wat precies mag worden meegeteld, lijkt de lat hier niet eens zo hoog te liggen. Een goed gevuld en modern datacenter moet daar onder kunnen blijven.

Tot de reacties op het instellen van deze voorwaarden is er een van de IT sector van de stadstaat die wel aanspreekt. Sgtech.org stelt voor dat de sector moet overwegen een eigen duurzaam stroomnet te bouwen.

(foto van link)

Lees ook
TDC brengt Point of Presence aan in Interxion's datacenter in Hilversum

TDC brengt Point of Presence aan in Interxion's datacenter in Hilversum

TDC installeert een Point of Presence (PoP) in Interxion's datacenter in Hilversum. De grootste Deense telecomprovider breidt hiermee zijn netwerk in Europa verder uit. Klanten van TDC, dat van oorsprong vooral actief is in Scandinavië, krijgen dankzij de PoP toegang tot een uitgebreider netwerk. Tegelijkertijd kunnen Nederlandse bedrijven en orga1

Nieuw nationaal datacenter van SURFsara wordt gevestigd in Telecity Group's AMS 1

Nieuw nationaal datacenter van SURFsara wordt gevestigd in Telecity Group's AMS 1

SURFsara maakt bekend een overeenkomst te hebben gesloten met Amsterdam Science Park. Telecity Group gaat op de locatie waar nu zijn datacenter AMS 1 gevestigd is een volledig nieuw datacenter bouwen voor SURFsara. Het datacenter gaat bestaan uit twee verdiepingen, die beide exclusief door Surfsara zullen worden gebruikt. In dit nieuwe datacenter1

Electronics & Telematics consolideert patching met HDF3168 Fiber Distributiesysteem

Electronics & Telematics consolideert patching met HDF3168 Fiber Distributiesysteem

Leviton lanceert het HDF3168 Fiber Distributiesysteem, een high-density oplossing die patching consolideert in datacenters. Het HDF3168 systeem wordt gebruikt in de main distribution area (MDA) en doet dienst als hoofd connectieknooppunt. Electronics & Telematics distribueert de oplossing in Nederland. "Leviton heeft het HDF3168 distributiesys1