Verlenging levensduur heeft grote impact op milieu-impact van netwerkbekabeling

Simone Vieira Commscope

Een belangrijke manier om de impact op het milieu van een bekabelingsinfrastructuur te verminderen, is door de toegepaste producten - kabels, connectoren en dergelijke -  langer te gebruiken. Misschien zelfs langer dan in eerste instantie was verwacht.

Maar hoe doe je dat? Simone Vieira, Director Systems Engineering Europe Building & Data Center Connectivity bij CommScope, legt uit hoe deze winst kan worden gerealiseerd.


“Bekabeling is een van de eerste dingen die in een datacenter wordt aangelegd. Mede daardoor is het vaak vrij lastig om in een later stadium nog aanpassingen aan te brengen”, vertelt Vieira. “Daarom is het cruciaal dat we bij het ontwerpen van een bekabelingsinfrastructuur heel goed kijken naar de actieve apparatuur die toegepast zal worden. Daarbij is het belangrijk dat we ons realiseren dat deze actieve apparatuur in de regel iedere drie jaar wordt vervangen door een nieuwe generatie. De bekabeling die wordt toegepast om deze apparatuur met elkaar te verbinden, moet dus dat soort generatiewisselingen aan kunnen. Dat is mogelijk als je heel duidelijk in kaart brengt welke actieve apparatuur een datacenter of IT-afdeling nu gebruikt en welke groeipaden zij voor de eigen infrastructuur gepland hebben.”

Wie een dergelijke aanpak volgt, zal ontdekken dat goed gekozen bekabeling gemakkelijk twee of drie generatiewisselingen van actieve apparatuur mee kan. Daarbij moet dan niet alleen gekeken worden naar de vraag of de gekozen bekabeling de gewenste snelheden en capaciteiten aan kan, maar is ook de levensduur van de bekabeling zelf van belang. Vieira: “De garantie die CommScope biedt op gecertificeerde systemen waar gestructureerde bekabeling is geïnstalleerd, bedraagt 25 jaar. Dat is dus ruim voldoende voor dit soort generatiewisselingen aan de kant van actieve apparatuur.”

Overigens speelt deze overweging niet alleen bij datacenters, maar ook bij de kantoorgebouwen die IT-afdelingen eveneens van bekabeling moeten voorzien. Vieira licht toe: “Vaak gaat het om gehuurde gebouwen waarin reeds bekabeling aanwezig is. De nieuwe huurder wil liefst de bestaande bekabeling kunnen hergebruiken. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het dus erg belangrijk dat de eigenaar van het gebouw slimme keuzes maakt bij het aanleggen van de bekabeling. Kies niet zozeer voor de laagste kosten, maar kijk vooral naar de verhuurbaarheid van het gebouw. Een gebouw waarin de bekabeling hergebruikt kan worden, is natuurlijk aantrekkelijker voor een bedrijf dat een nieuw kantoorgebouw zoekt, dan een pand waarin de gehele bekabelingsinfrastructuur vervangen dient te worden – vaak op kosten van de nieuwe huurder.”

Hierbij speelt nog een overweging. Vieira: “In het verleden werden netwerkkabels uitsluitend gebruikt voor het transporteren van data. Maar tegenwoordig kunnen we dezelfde kabelinfrastructuur ook gebruiken om stroom te leveren. Daarnaast sluiten we steeds meer soorten apparatuur aan op het netwerk. Denk aan Zigbee-sensoren voor allerlei smart toepassingen in een gebouw – of het nu om een datacenter of een kantoorgebouw gaat. Het is belangrijk dat bij het aanleggen van een bekabelingsinfrastructuur hier rekening mee gehouden wordt.”

Compatibiliteit is eveneens een punt dat Vieira wil benoemen: “Is in een datacenter of gebouw nieuwe bekabeling nodig, dan is het cruciaal dat bestaande toepassingen gebruik kunnen maken van deze infrastructuur. Soms zitten daar toepassingen bij die al flink wat jaren oud zijn, maar die nog steeds grote waarde hebben voor de organisatie. Er moet dus sprake zijn van ‘backwards compatibility’. Hoever die backwards compatibility moet gaan, is uiteraard afhankelijk van de specifieke situatie van de organisatie. Dat is voor ons als CommScope daarom een belangrijk ontwerpcriterium: we willen niet dat organisaties die een nieuwe bekabelingsinfrastructuur aanleggen gedwongen worden allerlei andere apparatuur te vervangen. Dat leidt tot onnodig veel kosten en – ook heel belangrijk – onnodig veel eWaste.”

 

Dossiers
Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.