‘Verbetering van PUE stagneert al vier jaar’

Uptime_Institute-280210.png

Dat stelt Uptime Institute vast in het onlangs v verschenen rapport ‘Uptime Institute Global Data Center Survey 2023’. De gemiddelde effectiviteit van het wereldwijde energieverbruik (PUE) is al vier jaar gelijk gebleven, stelt de organisatie: “Verdere verbeteringen van de PUE-niveaus zullen een golf van investeringen vergen”.

Dat is echter niet het enige interessante gegeven dat in het rapport valt te lezen. Ook opmerkelijk is bijvoorbeeld: het aandeel van de workloads die in on-premise faciliteiten wordt geplaatst, is gedaald tot minder dan de helft. Dit aandeel zal naar verwachting verder afnemen naarmate meer organisaties kiezen voor een hybride benadering van IT. Dat brengt echter nog altijd wel degelijk risico’s met zich mee. Meer dan de helft (55%) van de operators zegt namelijk de afgelopen drie jaar een storing op hun locatie te hebben gehad. Toch is dit percentage een verbetering ten opzichte van eerdere onderzoeken, stelt Uptime vast.

Nog een interessant en bovendien hieraan gerelateerd punt: managers van on-premise datacenters zeggen dat gegevensbeveiliging de grootste belemmering is voor het verplaatsen van bedrijfskritische workloads naar de public cloud.

Verder is duidelijk dat de dichtheid van serverracks toeneemt. Dat gaat vooralsnog relatief langzaam. De meeste operators hebben geen racks van meer dan 20 kW, aldus Uptime.

Tenslotte AI: in datacenterfaciliteiten zal dit fenomeen voorzichtig worden toegepast, verwachten de analisten van Uptime. Operators wantrouwen namelijk het vermogen van AI om betrouwbare operationele beslissingen te nemen.

 

Lees ook
China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.