‘Verbetering van PUE stagneert al vier jaar’

Uptime_Institute-280210.png

Dat stelt Uptime Institute vast in het onlangs v verschenen rapport ‘Uptime Institute Global Data Center Survey 2023’. De gemiddelde effectiviteit van het wereldwijde energieverbruik (PUE) is al vier jaar gelijk gebleven, stelt de organisatie: “Verdere verbeteringen van de PUE-niveaus zullen een golf van investeringen vergen”.

Dat is echter niet het enige interessante gegeven dat in het rapport valt te lezen. Ook opmerkelijk is bijvoorbeeld: het aandeel van de workloads die in on-premise faciliteiten wordt geplaatst, is gedaald tot minder dan de helft. Dit aandeel zal naar verwachting verder afnemen naarmate meer organisaties kiezen voor een hybride benadering van IT. Dat brengt echter nog altijd wel degelijk risico’s met zich mee. Meer dan de helft (55%) van de operators zegt namelijk de afgelopen drie jaar een storing op hun locatie te hebben gehad. Toch is dit percentage een verbetering ten opzichte van eerdere onderzoeken, stelt Uptime vast.

Nog een interessant en bovendien hieraan gerelateerd punt: managers van on-premise datacenters zeggen dat gegevensbeveiliging de grootste belemmering is voor het verplaatsen van bedrijfskritische workloads naar de public cloud.

Verder is duidelijk dat de dichtheid van serverracks toeneemt. Dat gaat vooralsnog relatief langzaam. De meeste operators hebben geen racks van meer dan 20 kW, aldus Uptime.

Tenslotte AI: in datacenterfaciliteiten zal dit fenomeen voorzichtig worden toegepast, verwachten de analisten van Uptime. Operators wantrouwen namelijk het vermogen van AI om betrouwbare operationele beslissingen te nemen.

 

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.