‘Verbetering van PUE stagneert al vier jaar’

Uptime_Institute-280210.png

Dat stelt Uptime Institute vast in het onlangs v verschenen rapport ‘Uptime Institute Global Data Center Survey 2023’. De gemiddelde effectiviteit van het wereldwijde energieverbruik (PUE) is al vier jaar gelijk gebleven, stelt de organisatie: “Verdere verbeteringen van de PUE-niveaus zullen een golf van investeringen vergen”.

Dat is echter niet het enige interessante gegeven dat in het rapport valt te lezen. Ook opmerkelijk is bijvoorbeeld: het aandeel van de workloads die in on-premise faciliteiten wordt geplaatst, is gedaald tot minder dan de helft. Dit aandeel zal naar verwachting verder afnemen naarmate meer organisaties kiezen voor een hybride benadering van IT. Dat brengt echter nog altijd wel degelijk risico’s met zich mee. Meer dan de helft (55%) van de operators zegt namelijk de afgelopen drie jaar een storing op hun locatie te hebben gehad. Toch is dit percentage een verbetering ten opzichte van eerdere onderzoeken, stelt Uptime vast.

Nog een interessant en bovendien hieraan gerelateerd punt: managers van on-premise datacenters zeggen dat gegevensbeveiliging de grootste belemmering is voor het verplaatsen van bedrijfskritische workloads naar de public cloud.

Verder is duidelijk dat de dichtheid van serverracks toeneemt. Dat gaat vooralsnog relatief langzaam. De meeste operators hebben geen racks van meer dan 20 kW, aldus Uptime.

Tenslotte AI: in datacenterfaciliteiten zal dit fenomeen voorzichtig worden toegepast, verwachten de analisten van Uptime. Operators wantrouwen namelijk het vermogen van AI om betrouwbare operationele beslissingen te nemen.

 

Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.