SURFsara slaat warmte van nieuw datacenter op in grondwaterlagen

SURFsara opent een nieuw datacenter voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Het datacenter wordt gekoeld met behulp van een koeltechniek waarbij warmte wordt opgeslagen in grondwaterlagen.

Het nieuwe datacenter is gevestigd in het Amsterdam Data Tower. Het datacenter biedt groeimogelijkheden voor rekenkracht en data opslagcapaciteit, en moet ervoor zorgen dat wetenschappelijk onderzoek in Nederland zich kan blijven meten met de wereldtop. Het datacenter biedt een toekomstige opslagcapaciteit van één exabyte, wat gelijk staat aan één miljoen terabytes.

Race tussen verschillende onderzoeken

“Het is een race tussen verschillende landen waarbij het uiteindelijk gaat om toponderzoek, publicaties, Nobelprijzen en de concurrentiekracht van je economie. Dit gaat straks het verschil maken”, stellen CEO prof. dr. Anwar Osseyran en de CTO dr. Axel Berg van SURFsara.

Om wetenschappelijk te concurreren willen onderzoekers steeds nauwkeurigere en waarheidsgetrouwere simulaties uitvoeren. Dat onderzoek vergt steeds meer rekenkracht, bijvoorbeeld voor het simuleren van klimaatverandering of duurzame energieopwekking, het meten van zeestromen of het in kaart brengen van het heelal. Ook komen er steeds meer big data binnen uit bevolkings-, gezondheids- en andere onderzoeken en uit apparaten en sensoren gelinkt aan het Internet of Things (IoT). Die data vereisen een enorme opslagcapaciteit en een hightech ICT-infrastructuur, waardoor wetenschappers en onderzoekers via de cloud kunnen werken.

Opslagcapaciteit en rekenkracht van 10.000 pc’s

Het nieuwe datacenter, met daarin ook de nationale supercomputer Cartesius, heeft een opslagcapaciteit en rekenkracht die vergelijkbaar is met die van zo'n 10.000 moderne pc's. Het slaat momenteel zo'n 100 petabyte - 1 miljoen gigabyte - aan data op, maar de ambitie is om die capaciteit de komende tijd fors uit te breiden. “De dataopslag in Nederland wordt elk jaar anderhalf keer zo groot. Daar is dit datacenter op berekend”, aldus Osseyran en Berg. “Hierdoor zijn wij klaar voor het Nederlands wetenschappelijk onderzoek van de toekomst.”

De servers in het datacenter produceren veel warmte. Deze warmte wordt op duurzame wijze afgevoerd naar grondwaterlagen. Deze lage kunnen in de zomermaanden worden ingezet voor het koelen van het datacenter, terwijl zij in de wintermaanden kunnen worden gebruikt voor verwarming. De milieubelasting van het datacenter is hierdoor volgens SURFsara minimaal.

Lees ook
'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

Datacenters herbergen in veel bedrijven de kroonjuwelen: toepassingen waarmee geld wordt verdiend, gegevens die geld waard zijn. Zijn de eisen en maatregelen op het gebied van veiligheid (niet beschikbaarheid) de laatste jaren veranderd? En zo ja, hoe? Een interview met Elbert Raben van Rittal. De afgelopen jaren nam de hoeveelheid gegevens wereld1

Schleifenbauer introduceert PDU zonder stekker voor klanten die zelf willen 'termineren'

Schleifenbauer introduceert PDU zonder stekker voor klanten die zelf willen 'termineren'

Schleifenbauer introduceert een PDU speciaal voor klanten die zelf willen 'termineren'. De Terminal PDU wordt geleverd zonder stekker en maakt zowel aansluitsnoeren als stekkerblokken overbodig. De PDU kan namelijk rechtstreeks op de vaste bedrading worden aangesloten. De Terminal PDU beschikt over 3 enkelfase of 5 drie fase terminals. De terminal1

Installatiebranche geeft impuls aan BIM

Installatiebranche geeft impuls aan BIM

De installatiebranche heeft op 4 februari op de VSK-beurs in Utrecht een pakket aan initiatieven gepresenteerd om de toepassing van BIM een krachtige impuls te geven. Volgens de initiatiefnemers ISSO, Opleidingsfonds OTIB, TVVL en Uneto-VNI luidt BIM het einde van het 'oude bouwen' in en biedt de ontwikkeling grote kansen op innovatie. Tijdens een1