SURFsara slaat warmte van nieuw datacenter op in grondwaterlagen

SURFsara opent een nieuw datacenter voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Het datacenter wordt gekoeld met behulp van een koeltechniek waarbij warmte wordt opgeslagen in grondwaterlagen.

Het nieuwe datacenter is gevestigd in het Amsterdam Data Tower. Het datacenter biedt groeimogelijkheden voor rekenkracht en data opslagcapaciteit, en moet ervoor zorgen dat wetenschappelijk onderzoek in Nederland zich kan blijven meten met de wereldtop. Het datacenter biedt een toekomstige opslagcapaciteit van één exabyte, wat gelijk staat aan één miljoen terabytes.

Race tussen verschillende onderzoeken

“Het is een race tussen verschillende landen waarbij het uiteindelijk gaat om toponderzoek, publicaties, Nobelprijzen en de concurrentiekracht van je economie. Dit gaat straks het verschil maken”, stellen CEO prof. dr. Anwar Osseyran en de CTO dr. Axel Berg van SURFsara.

Om wetenschappelijk te concurreren willen onderzoekers steeds nauwkeurigere en waarheidsgetrouwere simulaties uitvoeren. Dat onderzoek vergt steeds meer rekenkracht, bijvoorbeeld voor het simuleren van klimaatverandering of duurzame energieopwekking, het meten van zeestromen of het in kaart brengen van het heelal. Ook komen er steeds meer big data binnen uit bevolkings-, gezondheids- en andere onderzoeken en uit apparaten en sensoren gelinkt aan het Internet of Things (IoT). Die data vereisen een enorme opslagcapaciteit en een hightech ICT-infrastructuur, waardoor wetenschappers en onderzoekers via de cloud kunnen werken.

Opslagcapaciteit en rekenkracht van 10.000 pc’s

Het nieuwe datacenter, met daarin ook de nationale supercomputer Cartesius, heeft een opslagcapaciteit en rekenkracht die vergelijkbaar is met die van zo'n 10.000 moderne pc's. Het slaat momenteel zo'n 100 petabyte - 1 miljoen gigabyte - aan data op, maar de ambitie is om die capaciteit de komende tijd fors uit te breiden. “De dataopslag in Nederland wordt elk jaar anderhalf keer zo groot. Daar is dit datacenter op berekend”, aldus Osseyran en Berg. “Hierdoor zijn wij klaar voor het Nederlands wetenschappelijk onderzoek van de toekomst.”

De servers in het datacenter produceren veel warmte. Deze warmte wordt op duurzame wijze afgevoerd naar grondwaterlagen. Deze lage kunnen in de zomermaanden worden ingezet voor het koelen van het datacenter, terwijl zij in de wintermaanden kunnen worden gebruikt voor verwarming. De milieubelasting van het datacenter is hierdoor volgens SURFsara minimaal.

Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.