Supercomputer koelt zichzelf met warm water

SuperMUC-NG-Adsorptionskaeltemaschine_Foto_Fahrenheit-800

De SuperMUC-NG laat zien dat nieuwe ideeën en concepten belangrijke bijdragen kunnen leveren aan de verduurzaming van de digitale infrastructuur. Deze supercomputer van Intel-Lenovo is geïnstalleerd in het Leibniz Supercomputer Centre in het Duitse Garching en wordt gebruikt voor complexe wetenschappelijke berekeningen. Als gevolg van de enorme en warmteopwekkende rekenprestaties maakt het systeem gebruik van een adsorptiekoelsysteem.

Het adsorptiekoelsysteem levert een belangrijke energiebesparing op. Het zet de warmte die wordt geproduceerd in processoren om in koelenergie voor het koelsysteem. Als resultaat van deze warmteterugwinning optimaliseert de koelinfrastructuur van de computer de efficiëntie, wat energie bespaart en de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert. Op het gebied van high-performance computing (HPC) is de SuperMUC-NG een model geworden op het gebied van duurzaamheid. Het adsorptiekoelsysteem van Fahrenheit is met een vermogen van 600 kilowatt momenteel een van de grootste in Europa.

Grote datacenters kunnen groene IT-pioniers zijn doordat ze op een kosteneffectieve en tegelijkertijd resourcebesparende manier worden gekoeld. Volgens het Duitse NeRZ - het netwerk van energiezuinige datacenters - wordt in Duitse datacenters jaarlijks meer dan 13 miljard kilowattuur aan energie omgezet in warmte en vervolgens in het milieu afgegeven. Tegelijkertijd stelt de toenemende densiteit in datacenters steeds hogere eisen aan koelsystemen. Volgens een studie van het Borderstep Institute is het energieverbruik van Duitse datacenters met meer dan 40 procent gestegen in vergelijking met 2010.

Andreas Thomasch, directeur HPC & AI bij Lenovo zegt: “De warmwaterkoeling die is geïmplementeerd in samenwerking met Fahrenheit en het Leibniz Supercomputer Centre laat zien hoe zelfs zeer energie-intensieve supercomputers die meerdere megawatt gebruiken, hun restwarmte kunnen gebruiken om koelcapaciteit op te wekken. We combineren hier de Fahrenheit-adsorptietechnologie met de Lenovo Neptune-technologie.”

Het warmwaterkoelsysteem met een koelvermogen tot vier megawatt warmte koelt de ongeveer 311.000 compute cores en geheugens van de SuperMUC-NG. De temperatuur van het warmwaterkoelsysteem loopt op tot 55 °C. Deze restwarmte van het systeem kan op zijn beurt worden gebruikt om gebouwen te verwarmen tijdens de koudere maanden. Bovendien gebruikt het adsorptiesysteem de warmte van het warme water om koelenergie te produceren. Zo koelt het de verwarmde lucht van de resterende luchtgekoelde componenten met behulp van watergekoelde achterdeuren, die functioneren als lucht-naar-water warmtewisselaars. Hiervoor is water met een temperatuur van circa 20 °C en een maximale koelcapaciteit van zo’n 0,6 megawatt vereist. Dit warmteterugwinningssysteem bespaart tot 80 procent elektriciteit tijdens het koelen in vergelijking met conventionele koelsystemen. Zo koelt de computer zichzelf af, omdat de warmte die uit de processen vrijkomt, de productie van koud water mogelijk maakt.
Lees ook
Installatiebranche geeft impuls aan BIM

Installatiebranche geeft impuls aan BIM

De installatiebranche heeft op 4 februari op de VSK-beurs in Utrecht een pakket aan initiatieven gepresenteerd om de toepassing van BIM een krachtige impuls te geven. Volgens de initiatiefnemers ISSO, Opleidingsfonds OTIB, TVVL en Uneto-VNI luidt BIM het einde van het 'oude bouwen' in en biedt de ontwikkeling grote kansen op innovatie. Tijdens een1

Actievoerders willen watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

Actievoerders willen watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

De NSA heeft met zijn spionageactiviteiten op burgers en bedrijven bij allerlei mensen kwaad bloed gezet. Een groep actievoerders komt nu zelf in actie om de praktijken van de NSA te dwarsbomen. Datacenters zijn voor de inlichtingendienst van groot belang om de enorme hoeveelheden verzamelde data op te kunnen slaan en te kunnen analyseren. De acti1

Datacenter Groningen zamelt geld in voor Stichting Kinderoncologie Groningen

Datacenter Groningen zamelt geld in voor Stichting Kinderoncologie Groningen

Datacenter Groningen heeft geld ingezameld voor de Stichting Kinderoncologie Groningen (SKOG). Het bedrijf heeft hiervoor enige tijd geleden een speciale actie in het leven geroepen. Voor elke verbruikte kWh in november doneert Datacenter Groningen 1 eurocent aan de Stichting Kinderoncologie Groningen. Met de actie schenkt het bedrijf in totaal 1.1