Schneider Electric dient Facility Operations Maturity Model in bij Open Compute Project

Schneider Electric heeft een Facility Operations Maturity Model voor datacenters ingediend bij het Open Compute Project. Dit project van Facebook is gericht op open source datacenter- en hardwareontwerpen.

Naast Schneider Electric heeft ook The Green Grid een volwassenheidsmodel voor datacenters: het Data Center Maturity Model. Het model van Schneider Electric wijkt echter af van het model van The Green Grid. Waar Data Center Maturity Model een holistische aanpak hanteert waarin zowel faciliteiten als IT worden betrokken, richt het Facility Operations Maturity Model van Schneider Electric zich specifiek op facility management.

Volwassenheid van een datacenter meten

Datacenterbeheerders kunnen met behulp van het model van Schneider Electric de volwassenheid van hun datacenter op het gebied van facility management meten. Het model moet een raamwerk gaan vormen voor best practices gericht op zowel mensen als processen binnen facility management. Het Facility Operations Maturity Model is verdeeld in zeven verschillende disciplines:

  • Milieu, gezondheid en veiligheid
  • Voorbereid zijn en reageren op noodgevallen
  • Onderhoudsbeheer
  • Locatiebeheer
  • Operations management
  • Veranderingsmanagement
  • Kwaliteitsbeheer

Schaal van één tot vijf

Iedere discipline is onderverdeeld in meerdere elementen en subelementen. De volwassenheid wordt beoordeeld op een schaal van één tot vijf. Eén staat hierbij voor de initiële ad-hoc fase, terwijl vijf voor de fase staat waarin datacenters hun processen hebben geoptimaliseerd.

Het Facility Operations Maturity Model wordt nog door Facebook beoordeeld. Het model is beschikbaar via de Open Compute Wiki.