Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

plist_Datacenter_f1f4140d0d

Datacenter Interconnect op Park Forum gaat restwarmte leveren aan de gemeente Eindhoven in plaats van biomassa voor het warmtenet Meerhoven. Burgemeester en wethouders van Eindhoven schetst dit plan als voorkeursalternatief. Het voorstel wordt nu verder uitgewerkt inclusief financiële consequenties, waarna de gemeenteraad een definitief besluit neemt.

Door de restwarmte kan de gemeente de inzet van de bio-energiecentrale in Meerhoven geleidelijk gaan afbouwen. Dat is in lijn met het besluit van de gemeenteraad in 2020 om biomassa als transitiebrandstof te gebruiken en deze op termijn uit de energiemix van Eindhoven te halen.

Warmte van servers

De Nederlandse datacenter- en cloudspecialist Interconnect Services BV biedt op Park Forum zo'n 6.000 vierkante meter datacentervloeroppervlak aan klanten die hier hun servers onderbrengen of servercapaciteit afnemen. De warmte die de apparatuur in het datacenter genereert, is goed te benutten voor het warmtenet dat al in Meerhoven in gebruik is.

Volgens de plannen kan het Eindhovens datacenter van Interconnect als alternatieve bron gekoppeld worden aan het bestaande warmtenet van Meerhoven. Interconnect zal dan via een warmtewisselaar zijn restwarmte kunnen overdragen aan het net. Het bedrijf krijgt hiervoor via de warmtewisselaar koude terug. Daardoor hoeft het bedrijf minder koeling in te zetten wat energie bespaart.

Win-win

Rob Stevens, CEO van Interconnect, noemt het voorstel een echte win-win situatie. “Het sluit optimaal aan op onze inspanningen om een forse bijdrage te leveren aan de energietransitie. De restwarmte van ons Eindhovens datacenter gaat nu nog verloren, maar kan via deze stap maximaal ingezet worden. Wij werken al jaren aan een vergaand groen beleid en gebruiken bijvoorbeeld 100 procent groene stroom in onze datacenters. Dit voorstel is daarmee volledig in lijn en levert zowel een belangrijke bijdragen aan de digitale transitie als de energietransitie. We kunnen op deze manier elke kilowattuur stroom nog weer beter benutten.”

Wethouder Klimaat en energie van de gemeente Eindhoven, Rik Thijs: “In 2050 moet de energievoorziening in de stad volledig duurzaam zijn. Hier zijn meerdere oplossingen voor nodig. Bijvoorbeeld de inzet van duurzame restwarmte. Dit besluit kan een belangrijke toepassing worden, die bijdraagt aan de realisatie van de energietransitie”.

Lees ook
Installatiebranche geeft impuls aan BIM

Installatiebranche geeft impuls aan BIM

De installatiebranche heeft op 4 februari op de VSK-beurs in Utrecht een pakket aan initiatieven gepresenteerd om de toepassing van BIM een krachtige impuls te geven. Volgens de initiatiefnemers ISSO, Opleidingsfonds OTIB, TVVL en Uneto-VNI luidt BIM het einde van het 'oude bouwen' in en biedt de ontwikkeling grote kansen op innovatie. Tijdens een1

Actievoerders willen watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

Actievoerders willen watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

De NSA heeft met zijn spionageactiviteiten op burgers en bedrijven bij allerlei mensen kwaad bloed gezet. Een groep actievoerders komt nu zelf in actie om de praktijken van de NSA te dwarsbomen. Datacenters zijn voor de inlichtingendienst van groot belang om de enorme hoeveelheden verzamelde data op te kunnen slaan en te kunnen analyseren. De acti1

Datacenter Groningen zamelt geld in voor Stichting Kinderoncologie Groningen

Datacenter Groningen zamelt geld in voor Stichting Kinderoncologie Groningen

Datacenter Groningen heeft geld ingezameld voor de Stichting Kinderoncologie Groningen (SKOG). Het bedrijf heeft hiervoor enige tijd geleden een speciale actie in het leven geroepen. Voor elke verbruikte kWh in november doneert Datacenter Groningen 1 eurocent aan de Stichting Kinderoncologie Groningen. Met de actie schenkt het bedrijf in totaal 1.1