Reducycle wil hergebruik van technisch materiaal datacenters voor mbo’s

Onlangs is een nieuwe website van start gegaan - reducyle.org geheten - die tot doel heeft mbo-scholen te voorzien van technisch materiaal. “Denk aan materialen als installatie-automaten, aardlekautomaten, relais, stekkers, regelaars, busbar-systemen en dergelijke”, zegt initiatiefnemer Arjan Westerhoff in een toelichting. “Scholen hebben vaak een groot gebrek aan dit soort materiaal terwijl datacenters dit materiaal vaak simpelweg over hebben. Met Reducycle kunnen we beide partijen aan elkaar koppelen.”

We worden steeds meer afhankelijk van techniek, terwijl er een steeds groter tekort komt aan goed opgeleid technisch personeel, valt te lezen op de homepage van de nieuwe website.

“Goed opgeleid technisch personeel begint bij de scholen”, zegt Westerhoff. “Deze hebben echter een tekort aan financiële middelen voor technische materiaal waarmee de leerlingen praktijkervaring kunnen opdoen.”

Goede technische staat

Het Reducycle-concept is een eenvoudige manier voor organisaties op het opleiden van technisch personeel te stimuleren. “In Nederland kennen we steeds meer bedrijfskritische installaties, zoals datacenters en ziekenhuizen. Bij aanpassingen in deze installaties komen er regelmatig technische componenten beschikbaar die niet meer gebruikt kunnen worden. Ondanks het feit dat ze in goede technisch staat zijn. Dit kan bijvoorbeeld door aanpassingen in de capaciteit of de te garanderen 24×7 betrouwbaarheid.”

In veel situaties komen deze technische componenten bij het afval terecht. “Terwijl de componenten nog goed functioneren en wel degelijk waarde hebben”, stelt Westerhoff vast. “Leerlingen van technische scholen kunnen deze technische componenten goed gebruiken om praktijkervaring op te doen. Het doel van deze website is het bij elkaar brengen van organisaties en scholen ter bevordering van de praktijkervaring van leerlingen op de scholen zelf.”

Reducycle.org heeft geen commercieel oogmerk, benadrukt Westerhoff. “Ons enige doel is contact leggen tussen partijen die technische materialen over hebben en scholen die behoefte hebben aan goed functionerend technisch materiaal.” Het hergebruik is enkel en alleen mogelijk als het materiaal dat wordt gedoneerd technisch in goede staat is. Daarmee bevordert de website dus het hergebruik van goed bruikbaar materiaal en helpt het met het terugdringen van de afvalstromen die datacenters voortbrengen.