Rapport: datacenters onderschatten gevaar van elektromagnetische pulsen (EMP)

cyberspace-gcd20ddebb_1280

Datacenters zouden er goed aan doen om meer aandacht te hebben voor de gevaren van een elektromagnetische puls (EMP). Dat is de strekking van een rapport van Uptime Institute.

Een EMP is een krachtige uitbarsting van energie die kan worden veroorzaakt door verschillende bronnen. Dit kan variëren van natuurlijke verschijnselen zoals bliksem tot door de mens veroorzaakte gebeurtenissen. Deze energie kan lange afstanden afleggen. Sommige vormen van EMP veroorzaken storing of schade aan elektronische apparatuur. Andere werken het sterkst op het elektriciteitsnet, met secundaire effecten op datacenters.

Datacenters zijn kwetsbaar voor de effecten van een EMP, aldus de onderzoekers. De energie van een EMP kan storingen in de stroomsystemen van het datacenter veroorzaken, met een volledige stroomuitval tot gevolg. Dit kan leiden tot het verlies van bedrijfskritische gegevens en systeemuitval, met mogelijk aanzienlijke financiële verliezen tot gevolg.

De meeste datacenters nemen EMP echter niet op in hun risicobeoordelingen of nemen er geen bescherming tegen op, concluderen de onderzoekers. Daarom adviseren zij datacenter managers om alsnog stappen te ondernemen om hun faciliteiten beter te beschermen tegen de mogelijke effecten van een EMP. Het gaat dan om maatregelen - naast het installeren van overspanningsbeveiligingen en UPS-systemen - als het realiseren voor een goede aarding van alle apparatuur. Bovendien zouden datacenters het gebruik van kooien van Faraday moeten overwegen. Deze zijn ontworpen om de effecten van een EMP te blokkeren.

Uptime stelt vast dat normaal functioneren tijdens een krachtig EMP-event weliswaar mogelijk is, maar dat dit aanzienlijke kosten met zich meebrengt. Kosten die bij overheids- en militaire faciliteiten makkelijker te verantwoorden zijn, dan bij een enterpriese datacenters of een colocatie faciliteit. Een datacenter doet er daarom goed aan om de schaal en het type event te definiëren waartegen het zich wil beschermen.

Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.