Project rond bibliotheek voor uniforme en uitwisselbare CAD-objecten van start

Het ETIM-RT-project moet een verrijkte classificatie voor productdata voor de installatiesector beschikbaar maken. Hiermee kunnen uniforme en uitwisselbare objecten gegenereerd worden in de CAD-systemen van de installatiebedrijven. Om deze stap te kunnen zetten, is het vervolgproject Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) nodig, dat dankzij de inzet van de grote installatiebedrijven van UNETO-VNI van start kan. Naar verwachting wordt het ETIM-RT-project in februari 2016 opgeleverd.

De verrijkte classificatie voor productdata is het resultaat van werk door UNETO-VNI en Ketenstandaard Bouw en Installatie in samenwerking met een aantal fabrikanten van installatiematerialen en leveranciers van CAD-systemen. Het vervolgproject UOB is nog omvangrijker en vraagt meer samenwerking van zowel installateurs, fabrikanten als CAD-leveranciers om tot een open toegankelijke en breed gedragen oplossing te komen.

Open internationale standaard

De afgelopen maanden is door UNETO-VNI gewerkt om de samenwerking met alle partners op te starten. Een team van specialisten van de betrokken IT-bedrijven zit nu in het ontwerpproces dat begin volgend jaar op basis van een proof of concept zal worden afgerond. De ontwikkeling van de open-database-technologie wordt gebaseerd op de internationale IFC-standaard. Naar verwachting worden tegen de zomer van 2016 de eerste objectmodellen en plug-ins voor de CAD-systemen opgeleverd. De dataprovider 2BA zal hier een belangrijke rol in gaan spelen.

Begin november vond de ledenbijeenkomst plaats waar de grote installatiebedrijven van UNETO-VNI hun commitment hebben gegeven aan het project UOB. Tijdens deze bijeenkomst toonden onder andere TBI en BAM ook cases, waarmee zij het belang van verdergaande informatisering en open standaards in de installatiesector onderstreepten.