Open Compute-hardware levert Facebook grote besparingen op

Het Open Compute-project probeert server- en andere datacenter-hardware te ontwikkelen die sterk door de grote focus op efficiency afwijkt van traditionele systemen. Deze week vond weer een Open Compute Summit plaatst. Het initiatief voor open hardware komt met name bij Facebook vandaan, hoewel ook grote internet-bedrijven als Google en eBay eigen hardware ontwikkelen en bouwen. En niet zonder reden. Facebook claimt namelijk via Open Compute-hardware meer dan een miljard dollar te hebben bespaard.

Om precies te zijn claimt Facebook 1,2 miljard dollar te hebben uitgespaard via open hardware. Hét grote voordeel van dit soort hardware is het veel lagere energieverbruik, vertelde Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, tijdens de Open Compute Summit die deze week in San Jose, Californië plaatsvindt.

Een groot voordeel van deze open hardware is dat de ontwerpen als open source worden vrijgegeven. Bovendien gaat het niet alleen om server-hardware, maar ook om bijvoorbeeld aangepaste racks en oplossingen voor power distribution. Al deze ontwerpen zijn beschikbaar, vaak voor iedereen en soms alleen voor leden of deelnemers aan het project.

Een verslag van de sessie waar Zuckerberg zijn opmerkingen maakte staat onder andere hier.