Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

_e292d42c-0b23-4ab1-9d79-278e2bee17fb

Stijgende energiekosten en de aanhoudende gevolgen van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten, hebben een grote impact gehad op de outsourcingmarkt voor private/hybride cloud-datacenters vin de UK. Dat is een van de conclusies van een nieuw onderzoeksrapport dat is gepubliceerd door Information Services Group (ISG), een technologisch onderzoeks- en adviesbureau.

In het rapport ‘ISG Provider Lens Private/Hybrid Cloud’ voor het VK wordt vastgesteld dat het land door de Brexit zijn brede markttoegang tot andere EU-lidstaten heeft verloren. Tegelijkertijd hebben de gevolgen van het conflict tussen Rusland en Oekraïne geleid tot een sterke stijging van de energiekosten, waardoor dienstverleners gedwongen werden andere manieren te zoeken om hun stijgende operationele uitgaven te verlichten.

"Datacenters in het VK hebben moeite om diensten aan te bieden tegen dezelfde prijs als vóór de Brexit", zegt Ola Chowning, ISG-partner, Noord-Europa. "Een aantal van hen hebben geprobeerd hun contracten met eindgebruikers opnieuw te onderhandelen in een poging een deel van deze extra kosten door te berekenen.”

In de aanloop naar de afronding van de Brexit in 2020 verhuisden bedrijven uit verschillende sectoren naar andere EU-lidstaten, vooruitlopend op het verlies van markttoegang, aldus het ISG-rapport. Het is niet verrassend dat deze exodus een negatieve invloed heeft gehad op het digitale concurrentievoordeel van het VK. Volgens de IMD Digital Competitiveness Ranking van 2022 zakte het VK zelfs twee posities ten opzichte van de ranglijst van 2021 naar 16 van de 63 landen. Maar ondanks de Brexit zijn veel bedrijven nog steeds dicht bij de financiële handelshuizen van Londen gevestigd om latency te verminderen, zegt ISG.

Ondertussen hebben sterk stijgende energieprijzen, voor een deel als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, geleid tot consolidatie van datacenters in het VK, terwijl andere datacenters naar Dublin zijn verplaatst, aldus het ISG-rapport. Als reactie op deze marktvolatiliteit en om kosten te besparen, navigeren sommige ondernemingen in de regio weg van gevestigde serviceproviders naar kleinere specialisten voor hun vereisten voor cloud-transformatie.

Lees ook
Datacenters: zeven beproefde methodes

Datacenters: zeven beproefde methodes

Het datacenter van vandaag is vele malen complexer geworden dan een aantal jaar geleden. Beschikbaarheid van IT-capaciteit is cruciaal, terwijl de kosten gedrukt moeten worden door een lager energieverbruik en besparing op beheer en onderhoud. Een datacenter dat altijd beschikbaar is en toch efficiënt met energie en mankracht omgaat: hoe doe je da1

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels voor gebruik in datacenters. De HARTING patchkabels zijn speciaal ontworpen voor multiport-switches en compacte industriële apparaten. De connector van de patchkabels beschikt over de speciale Dualboot-technologie. Deze technologie zorgt voor een optimale trekontlasting en beschermt de vergrendeli1

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM investeert ruim 880 miljoen euro in de bouw van nieuwe datacenters. Het aantal datacenters dat het bedrijf wereldwijd in bezit heeft moet dit jaar nog worden uitgebreid van 25 naar 40. De investeringen volgen nadat IBM de clouddienstverlener Softlayer vorig jaar overnam. Voor het bedrijf werd bijna 1,5 miljard euro betaald. IBM meldt maar lie1