Nieuwe datacenter van Google kan tekort aan zoet water veroorzaken

datacenter2

Het nieuwe datacenter van Google in de Eemshaven, dat momenteel in aanbouw is, gaat mogelijk dusdanig veel koelwater gebruik dat een tekort aan zoet water kan ontstaan. Waterschap Hunze en Aa’s waarschuwt dat dit in de zomer tot problemen kan leiden.

In de zomermaanden moet veel water uit het IJsselmeer worden gepompt om het water op peil te houden en verzilting langs de kust tegen te gaan. Het zou jaarlijks om honderd miljoen kuub water gaan. “Het aanbod uit het IJsselmeer wordt niet groter, en als er dan een extra groter watervrager bij komt hebben we een probleem”, zegt Jan den Besten van het waterschap tegen RTV Noord.

Permanente oplossing nodig voor het probleem

Overigens zijn er tijdelijke oplossingen te verzinnen waardoor het watertekort tegen kan worden gegaan. Zo kan Google voor het koelwater tijdelijk overschakelen op leidingwater en kan boeren een beregeningsverbod worden opgelegd om het watergebruik terug te dringen. Zowel het waterschap als de provincie willen echter dat er een permanente oplossing wordt gezocht voor het probleem.

De partijen kijken hierbij onder andere naar de zeesluizen bij Delfzijl. Hier komt veel zout water het systeem binnen, dat met behulp van zoet water wordt weggespoeld. Door de sluizen te verbeteren hopen de provincie en het waterschap het zoet water op peil te kunnen houden. “Misschien kan de geplande aanpak van de zeesluizen naar voren worden gehaald”, zegt Peter de Vries van de provincie Groningen tegen RTV Noord.

Meer over
Lees ook
Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores