Nieuw 'Intelligent Edge Data Center' tilt Smart Industries naar het volgende niveau

Rittal is een wereldwijde, strategische samenwerking met Atos en Siemens aangegaan. Het gemeenschappelijke doel is de ontwikkeling van intelligente Edge Data Center-systemen voor Smart Industries, Smart Cities, Smart Retail, energie- en nutsbedrijven en de publieke sector.

Het nieuwe 'Intelligent Edge Data Center' (IEDC) is een maximaal configureerbare datacenteroplossing waarmee ondernemingen IoT-gegevens in real time kunnen verwerken. Onderdelen van deze oplossing zijn MindSphere, het cloudgebaseerde, open IoT-besturingssysteem van Siemens, de nieuwe BullSequana Edge Computing-server en BullSequana S-Server alsmede Codex Cloud Industrial Supervision (CIS) van Atos. De geavanceerde oplossing voor dataverwerking en -analyse stelt ondernemingen in staat hun volledige Value Chain-processen aanzienlijk te optimaliseren.

De OT (Operational Technology) infrastructuur is ontwikkeld door Rittal en ontworpen als een Edge Data Center. Het voordeel: exploitatie is direct bij het ontstaan van de brongegevens mogelijk. Dit maakt een realtime verwerking van de IoT-data mogelijk wat resulteert in een snelle analyse van de gegevensstromen en betere automatiseringsprocessen. Voor de IT-infrastructuur bieden Atos en Siemens softwaresystemen voor IoT-toepassingen en Edge-systemen die de registratie, berekening en analyse van gegevens ondersteunen.

Oplossing voor Edge Computing

Het IEDC is verkrijgbaar in verschillende vermogensklassen, van wandmontage-koelaggregaat of IT-rack tot aan een krachtige en schaalbare Data Center Container.

Het IEDC is de ideale oplossing voor ondernemingen die de stap naar digitalisering hebben gezet en daardoor grote hoeveelheden realtime gegevens willen verwerken, bijvoorbeeld in slimme productieomgevingen (Industrie 4.0). Andere toepassingsvoorbeelden zijn te vinden in branches zoals de gedigitaliseerde detailhandel (Smart Retail) tot aan de gedigitaliseerde gezondheidszorg (Smart Healthcare), maar ook Smart Cities of de opbouw van het mobiele 5G-netwerk. In het laatste geval kan een IEDC de gegevens direct bij de zendmast voor mobiele communicatie verwerken.

De IEDC-oplossing in detail

Het IEDC is een veilige, in hoge mate gestandaardiseerde en geïndustrialiseerde oplossing. Het kan autonoom werken in omgevingen buiten computerruimten zonder dat een veilige ruimte (White Room) of een lokale exploitatie met IT-medewerkers ter plekke nodig zijn. De oplossing is een MindSphere-systeem (een IoT-besturingssysteem van Siemens), waarmee IoT-toepassingen zowel cloudgebaseerd als ter plekke (on-premise) kunnen worden uitgevoerd. De MindSphere-architectuur ondersteunt cloudgebaseerde of lokale implementaties.

Het IEDC is voorzien van de Embedded-Server BullSequana Edge voor Computer Vision en IoT Datalake van Atos. De Atos Codex CIS-software is de IoT-backbone van het systeem en maakt het bovendien mogelijk om verschillende sensoren binnen een IEDC met elkaar te verbinden. Het IEDC kan aan andere Edge Data Centers worden gekoppeld en zo een netwerk vormen. Dit maakt een geleidelijke invoering van procesgeoptimaliseerde toepassingen en oplossingen in de onderneming mogelijk. De relevante gegevens van elk netwerkknooppunt zijn op het hoogste niveau beschikbaar op dashboards wat door middel van geavanceerde gegevensanalyse een diepgaand inzicht biedt in monitoring, besturing en optimalisatie.

De onderstaande lijst laat zien welke componenten de partners afzonderlijk leveren:

  • Atos: IT-infrastructuur zoals BullSequana Edge, BullSequana S, Atos Codex CIS, MindSphere (Apps), Atos Business Applications & Services, Predictive Maintenance, KI-toepassingen van derden en totale monitoring.
  • Rittal: OT-infrastructuur zoals Edge Data Center, behuizings-, voedings-, koel-, (basis)bewakings- en (brand)veiligheidstechniek.
  • Siemens: technische infrastructuur zoals uitgebreide monitoring en beveiliging, stroombeveiliging en IT zoals gebouwenmanagementsysteem en MindSphere (platform en apps).

“Het Intelligent Edge Data Center dat wij samen met Rittal en Siemens ontwikkelden, maakt deel uit van de Atos Edge Strategie om grote en steeds complexere gegevensstromen bij hun ontstaansbron te verwerken: fabrieken, detailhandel, luchthavens en ziekenhuizen. Door de door Atos en Siemens ontwikkelde IT-hardware en software te combineren met de infrastructuur van Rittal bieden wij de klant een zeer succesvolle oplossing om IoT-gegevens sneller en efficiënter te analyseren”, aldus Emmanuel Le Roux, Senior Vice President Big Data Platforms bij Atos.

“Ondernemingen en volledige bedrijfstakken worden tegenwoordig geconfronteerd met een digitale revolutie door de stijgende datavolumes en hun heterogene complexiteit. Een duurzame economische en zakelijke groei is alleen gegarandeerd voor hen die beschikken over Edge-infrastructuren die gegevensverwerking als uitbreiding van de cloudinfrastructuur nabij de ontstaansbron van de gegevens mogelijk maakt”, zegt Bertrand Delatte, Head of Data Center Solutions Europe bij Siemens.

“De implementatie van de digitale transformatie vereist uitgebreide kennis op zeer uiteenlopende gebieden. Alleen een team van competentie- en technologieleiders kan een daadwerkelijk intelligent en plug&play Edge Data Center ontwikkelen dat een snelle opbouw van nieuwe IT-infrastructuren mogelijk maakt”, verklaart Andreas Keiger, hoofd van de Global Business Unit IT, Rittal.

P1924