Nerdalize wint Accenture Innovation Award & Venture Competition 2015 van Climate-KIC

nerdalize

Nerdalize is tijdens zowel de Accenture Innovation Award als de Venture Competition 2015 van Climate-KIC in de prijzen gevallen. De start-up winst de ‘Clean & Affordable Energy’ award bij de Accenture Innovation Award, en de hoofdprijs bij de Klimate-Clic Competition.

Nerdalize is een startup die het concept datacenter heel anders aanpakt. Het bedrijf plaatst servers niet in een serverruimte, maar verwerkt deze in radiatoren in woonhuizen. De warmte die de servers genereren kan hierdoor worden ingezet voor de verwarming van de woonhuizen.

Iedereen profiteert

De servers zijn eigendom van Nerdalize. De energierekening van de servers komt voor rekening van Nerdalize, die deze kosten doorberekend aan klanten door capaciteit te verhuren. Zowel deze startup als de bewoner van de woning waarin de server wordt geplaatst profiteren van het concept. Bewoners zijn geen geld kwijt aan de verwarming van hun woning, terwijl Nerdalize minder hoeft te investeren in de koeling van de servers.

Nerdalize heeft in maart een deal gesloten met de energiemaatschappij Eneco. Voor een proefproject zijn vijf eRadiators, zoals de radiators met ingebouwde servers worden genoemd, geïnstalleerd in Nederlandse woningen. Deze servers worden door het LUMC gebruikt om berekeningen uit te voeren voor onderzoeksdoeleinden. De proef loopt tot eind dit jaar, waarna wordt beoordeeld of het systeem aan meer klanten van Eneco kan worden verstrekt.

Dossiers