‘Nederland heeft kleinere projecten voor groene waterstof nodig’

holland-hydrogen-1-conversiepark

Waterstof wordt steeds meer gezien als een belangrijk onderdeel van de toekomst van onze energievoorziening - ook voor datacenters. De belangstelling voor met name groene waterstof - waterstof die met groene elektriciteit wordt gerealiseerd - is enorm. Toch zien we dat de elektrolyseprojecten die hiervoor nodig zijn, lastig van de grond komen.

“Momenteel hebben we in Nederland slechts enkele demonstratieprojecten voor elektrolyse, te weten de elektrolyser van HyStock in Zuidwending (1 megawatt) en die van Alliander en GroenLeven in Oosterwolde (Sinnewetterstof, 1,4 megawatt)”, schrijft Jörg Gigler, directeur TKI Nieuw Gas van de Topsector Energie, in een gastbijdrage op Change.inc. “Daarnaast zijn er kleinere testopstellingen van enkele honderden kilowatt. In het PosHydon-project wordt door Neptune Energy en partners een elektrolyser van 1 megawatt getest op een offshore-platform. Qua productie is dat allemaal nog wat magertjes – overigens om begrijpelijke redenen, maar toch.”

Als we naar de planning van projecten kijken, ziet het er op papier heel goed uit, stelt Gigler. “Zo wordt in het H2Hollandia-project een elektrolyser van 5 megawaat in Nieuw-Buinen gerealiseerd. De bedoeling is dat het project in het tweede kwartaal van 2024 gereed is. In het kader van de IPCEI tweede golf (IPCEI staat voor Important Projects of Common European Interest, een Europees subsidieprogramma) zijn zeven projecten gehonoreerd, in grootte variërend van 100 tot 250 megawatt aan elektrolyse. Voor deze projecten is bijna 800 miljoen euro aan subsidie vrijgemaakt. Shell, de partij achter de 200 megawatt elektrolyser ‘Holland Hydrogen One’ is als eerste met de bouw begonnen, de rest wacht nog af.”

Lastig is echter dat dit soort zeer grote projecten enorm veel groene elektriciteit nodig hebben. Er wordt volop gewerkt aan het realiseren daarvan - met name via windmolenparken op zee. Maar Gilger vreest dat die capaciteit niet op tijd beschikbaar zal zijn. Daarom pleit hij voor het opzetten van een groter aantal groene waterstof-projecten van veel kleinere omvang. De energievoorziening daarvan is veel gemakkelijker te realiseren, verwacht hij. Zodat tal van sectoren die met groene waterstof aan de slag willen - zoals de datacenterindustrie - dit ook zo snel mogelijk kunnen doen.

 

Artist impressie van Holland Hydrogen 1 op de Tweede Maasvlakte (bron: Shell)

Lees ook
SDIA roept op tot datagedreven beslissingen over verduurzaming

SDIA roept op tot datagedreven beslissingen over verduurzaming

Het zal niemand ontgaan zijn dat de discussie over het energie- en watergebruik van datacenters de laatste jaren feller en emotioneler is geworden. Vergunningaanvragen voor nieuwe faciliteiten of uitbreidingen van bestaande locaties lijken steeds vaker bemoeilijkt te worden doordat kreten als ‘energiesluipers’ in discussies over de voor- en nadele1

Delta Electronics opent duurzaam gebouw op de Automotive Campus in Helmond

Delta Electronics opent duurzaam gebouw op de Automotive Campus in Helmond

Delta, een van de grootste aanbieders van energiemanagement- en gebouwbeheersystemen, heeft vandaag officieel het nieuwe gebouw op de Automotive Campus in Helmond geopend. Vanuit de nieuwe locatie ondersteunt Delta met productontwikkeling, testing en technisch onderhoud de verdere uitbreiding van zijn activiteiten in de sectoren industriële automa1

Geothermie Nederland brengt aardwarmte in kaart

De potentie van aardwarmte is enorm. Ook voor datacenters. Toch bleef de productie van aardwarmte in 2021 nagenoeg gelijk ten opzichte van 2020. Er werd in 2021 6,4 PJ (PetaJoule) warmte geproduceerd ten opzichte van 6,2 PJ in 2020.