MOOCs bieden inzicht in de rol van technologie en educatie bij verduurzaming

NW_Oratie_JoopdeKraker_ICT_Leerprocessen_tile_narrow

In Nederland staat de datacenterindustrie voor een aanzienlijke uitdaging: het verbeteren van haar reputatie op het gebied van energieverbruik en duurzaamheid. Hoewel er al jaren pogingen worden ondernomen om deze perceptie te veranderen, blijkt dit een moeilijk te realiseren doel. Een mogelijk nieuwe richting in deze inspanningen kan komen uit een verrassende hoek: het onderwijsveld, met name door de inzet van Massive Open Online Courses (MOOCs) en de expertise van prof. dr. ir. Joop de Kraker.

MOOCs in de datacenterindustrie

Recentelijk heeft prof. dr. ir. Joop de Kraker, onlangs benoemd tot UNESCO hoogleraar Technology-enhanced Learning for Sustainable Development aan de Open Universiteit, de aandacht getrokken door zijn oratie over het gebruik van ICT in leerprocessen om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Zijn werk, met name de ontwikkeling van een MOOC over plasticvervuiling, illustreert hoe educatieve technologieën een breed publiek kunnen bereiken en actie kunnen stimuleren.

De datacenterindustrie zou een vergelijkbare aanpak kunnen overwegen. Door het creëren van Massive Open Online Courses specifiek gericht op duurzaamheid in datacenters, zou de industrie niet alleen haar eigen personeel kunnen opleiden, maar ook het grote publiek kunnen informeren over de complexiteit en de uitdagingen van energiebeheer en duurzaamheid in datacenters. Dit kan leiden tot een beter begrip van en waardering voor de inspanningen van de industrie op dit gebied.

Lessen van plasticvervuiling

De ervaringen van de MOOC over plasticvervuiling bieden in dat opzicht waardevolle inzichten. Deze cursus bereikte meer dan 10.000 deelnemers wereldwijd en leidde tot concrete actieplannen en lokale initiatieven. Voor de datacenterindustrie betekent dit dat een goed ontworpen MOOC kan resulteren in een grotere bewustwording en actiebereidheid bij het publiek. Deelnemers kunnen leren over de technologieën en strategieën die datacenters gebruiken om duurzamer te worden, zoals het gebruik van hernieuwbare energie, energie-efficiënte koelsystemen, en warmteterugwinning.

Volgens prof. De Kraker is technologie zelden de volledige oplossing, maar kan het bepaalde oplossingen effectiever maken. In de context van datacenters betekent dit dat technologieën zoals kunstmatige intelligentie, big data-analyse en geavanceerde monitoringssystemen cruciaal kunnen zijn om energie-efficiëntie en duurzaam beheer te verbeteren.

Het verbeteren van de reputatie van de datacenterindustrie in Nederland op het gebied van duurzaamheid is geen eenvoudige opgave. Echter, door te leren van succesvolle onderwijsinitiatieven zoals de MOOC over plasticvervuiling en door de inzichten van experts zoals Joop de Kraker toe te passen, kan de datacenterindustrie nieuwe wegen op het gebied van opleiding en imago inslaan. Het ontwikkelen van MOOCs gericht op duurzaamheid in datacenters, gecombineerd met de inzet van geavanceerde technologieën, kan een sleutelrol spelen in het niet alleen verbeteren van de eigen praktijken, maar ook in het veranderen van de publieke perceptie.

Meer over
Lees ook
Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Governance...

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact van...