Managed hosting provider kiest voor SSD’s

kingston

i3D.net  helpt door de inzet van enterprise SSD’s zakelijke klanten met het realiseren van kostenbesparingen. De managed hosting provider kan nu zowel standaard als op maat gemaakte serverconfiguraties aanbieden, waardoor het bedrijf zijn huidige groeicurve kan voortzetten.

De server provider heeft gekozen voor SSD’s ofwel flash-geheugens van Kingston Technology. Dit type storage heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke oplossing voor bedrijven en datacenters bij het inrichten van hun server- en storage-omgevingen.

Het in Rotterdam gevestigde i3D.net heeft meer dan achtduizend servers in zestien datacenters wereldwijd. Dagelijks maken 30.000 klanten gebruik van de online infrastructuurdiensten en managed hosting-oplossingen van het bedrijf, waaronder een aantal gaming-bedrijven. Dankzij i3D.net kunnen dagelijks meer dan een miljoen gamers hun favoriete titels spelen.

Optimaliseren van performance

Onder deze klanten in de gaming-wereld ziet i3D.net jaarlijks een toename van het aantal serverspecificaties. Het bedrijf besloot daarop het aantal virtual server-sessies dat iedere server moet kunnen hosten te verhogen, zonder in te boeten aan performance. Voor gaming-klanten vertaalt deze performance zich in servers die de vertragingstijd minimaliseren, zodat bijvoorbeeld in ‘first-person shooters’ beelden elkaar razendsnel opvolgen en ‘responsive gameplay’ behouden blijft.

Om dit te realiseren heeft Kingston zowel enterprise-class SSD’s als DRAM-geheugen geïnstalleerd. De nieuwe gaming-platforms van i3D.net draaien op een uitgebreide cloud-infrastructuur. Voor een soepele performance hebben de servers met de platforms en data van de online games voldoende opslagcapaciteit nodig. Kingston adviseerde het gebruik van ‘high-density’ modules die ook nog geheugenslots open zouden laten voor toekomstige geheugenuitbreidingen. Dit heeft al geresulteerd in een halvering van het aantal DRAM-foutmeldingen sinds de standaardisering op Kingston geheugenmodules. Daarnaast zijn er enterprise class SSD’s geïnstalleerd om de server IO latency bottleneck het hoofd te bieden. i3D.net en Kingston’s engineers van Kingston Consult constateerden namelijk dat de beperkende performance factor de harde schijven waren en niet zozeer de processors.

“Ons streven de IOPS te verhogen is ingegeven door de wensen van onze klanten,” zegt Stijn Koster, CEO van i3D.net. “Kingston’s engineers toonden ons hoe we dat konden realiseren èn geld konden besparen met de inzet van SSD’s. Als je de milliseconde lees-/schrijfsnelheid van een harde schijf vervangt door de microseconde timing van een SSD, dan resulteert dat in een grote IOPS per server. De nieuwe online gaming platformen kunnen nu 60 tot 100 spelers per sessie draaien op i3D.net servers. Voorheen zouden onze servers hierdoor overbelast zijn geraakt.”

Ferdi van der Zwaag, Business Development Manager Nederland bij Kingston Technology, stelt: “Het traject bij i3D.net toont de toegevoegde waarde van KingstonCare, ons programma waarmee we bedrijven kunnen ondersteunen in het terugbrengen van hun downtime en het behalen van hun SLA’s. Het geeft veel voldoening om bedrijven op deze manier te helpen met hun bedrijfsvoering.”