Low Speed Ventilation voorkomt Venturi-effect en verlaagt energierekening
Miljoenen servers in datacenters over de hele wereld genereren enorme hoeveelheden warmte tijdens het verwerken van data. Conventionele serverkoeltechnologie brengt hoge luchtsnelheden van 8-9 meter per seconde met zich mee en voor het verplaatsen van lucht is bij deze snelheden veel energie nodig. Hierdoor kan het Venturi-effect ontstaan, wat leidt tot luchtdrukverschillen en "hot spots" waardoor servers oververhit kunnen raken. Om dit te voorkomen lanceert Alfa Laval het koelconcept Low Speed Ventilation (LSV). een efficiënt koelconcept dat lucht levert bij een aanzienlijk lagere snelheid van 1,5 tot 1,8 meter per seconde.
Verlaging van de luchtsnelheid en het leveren van een optimale luchtstroom neemt het Venturi-effect weg, minimaliseert drukverschillen en voorkomt problemen zoals 'hot spots'. Aangezien LSV werkt met een normale luchtdruk, moeten datacenteroperators alleen zorgen dat er lucht beschikbaar is en hoeven zich niet bezig te houden met de luchtdruk. Dit vereenvoudigt de realisatie van optimale omstandigheden in de serverruimte.
Grotere koelers
Omdat er grote hoeveelheden lucht vereist zijn voor Low Speed Ventilation, zijn LSV-koelers groter dan conventionele koelers. Alfa Laval Arctigo LSV-luchtkoelers zijn speciaal ontworpen met een grote doorsnede. Ze bevinden zich buiten de serverruimte en zorgen ervoor dat de servers altijd van voldoende temperatuurgeregelde lucht worden voorzien. Daarnaast verbruiken minder energie dan conventionele koeloplossingen.
De LSV-technologie wordt inmiddels al met succes gebruikt in serverruimtes in Nederland. Hieruit blijkt dat LSV een Power Usage Effectiveness (PUE) gerealiseerd kan worden van 1,07. Dit is aanzienlijk lager dan het marktgemiddelde voor wereldwijde datacenters van 1,5. Doordat de EC ventilatoren de lucht bij lage snelheid naar de servers distribueren verbruikt het koelsysteem minder energie dan conventionele systemen. Afhankelijk van de grootte, het type en de locatie van het datacenter kan de koelinggerelateerde energierekening hierdoor met maximaal 30% worden verlaagd.
Dossiers
Meer over
Lees ook
Rotterdam krijgt eerste Nederlandse fabriek voor recycling lithium-ion batterijen
Als alles goed gaat, beschikt Nederland nog dit jaar over een eigen installatie voor het recyclen van lithium-ion batterijen. Dat meldt Technisch Weekblad. Daarmee wordt het ecosysteem rond energieopslag in ons land verder uitgebreid. Tot nu toe worden ingenomen batterijen veelal naar het buitenland gestuurd voor recycling. Een nieuwe installatie in...
Frans datacenter gebruikt restwarmte voor urban farm op eigen dak
Hergebruik van restwarmte van datacenters kans tot interessante projecten leiden. Neem dit datacenter vlakbij Parijs. Het heeft op het dak van de faciliteit een urban farm aangelegd, dat wordt verwarmd met - inderdaad - restwarmte uit het datacenter dat zich er onder bevindt.
Onderzoek: aantal storingen in datacenters neemt af, terwijl incidenten gemiddeld steeds kostbaarder worden
Hoewel Uptime Institute de eerste is om toe te geven dat cijfers die datacenters verschaffen over storingen en outages met enige reserve moeten worden bekijken, durft de organisatie het toch aan om vast te stellen dat het aantal incidenten in datacenters de afgelopen jaren is afgenomen.