Lenovo en Hartree Center werken aan zuinige HPC-systemen op basis van ARM-processoren

Lenovo werkt samen met de Science and Technology Facilities Council’s (STFC) Hartree Centre aan de ontwikkeling van energie-efficiënte high-performance computing (HPC) systemen. De systemen worden gebaseerd op energiezuinige processoren op basis van ontwerpen van ARM.

Als onderdeel van de samenwerking gaat Lenovo een prototype server bouwen op basis van de 64-bit ThunderX processoren van Cavium. Deze server wordt in het NeXtScale platform opgenomen. De software voor het project wordt geleverd door het Hartree Centre. Het project wordt gebaseerd op best practices voor ARM-gebaseerde serverimplementaties.

Onderzoek

Het Hartree Centre gaat in het projecten onderzoeken welke obstakels er zijn voor het optimaliseren van het energieverbruik in computing en de prestatieverschillen tussen scale-out en scale-up systemen bij een specifieke hoeveelheid vermogen.

Ondanks dat ARM technologie veelbelovend is vormt het uitbouwen van een ecosysteem om een productieomgeving te ondersteunen de grootste uitdaging. “Dit is een fantastische kans de uitdaging aan te gaan om een computationeel krachtig en energie-efficiënt platform te ontwikkelen op basis van de 64-bit ARM v8 microprocessor”, zegt Neil Morgan, programmamanager energie-efficiëntie computing bij het Hartree Centre. “Het Hartree Centre zal actief werken aan een robuust software-ecosysteem dat bestaat uit compilers, linkers (link-editors), numerieke bibliotheken en tools, die allen fundamenteel zijn voor de omarming van deze typen technologieën.”

Dossiers