Kosten cloud geven impuls aan on-premise datacenters

rhoeffnagel_a_highly_realistic_photo_of_a_row_of_racks_in_a_dat_600px

Het on-demand prijsmodel van de cloud is essentieel om de schaalbaarheid van applicaties mogelijk te maken - het belangrijkste voordeel van cloud computing. Resources moeten direct beschikbaar zijn om een cloud-toepassing te laten schalen wanneer dat nodig is, zonder dat de klant dit vooraf hoeft te melden”, zegt Owen Rogers in een blog post.

Rogers is Research Director for Cloud Computing bij Uptime Institute. Cloud providers kunnen dergelijke flexibiliteit bieden door klanten in staat te stellen hun rekeningen achteraf te betalen op basis van het aantal verbruikte middelen gedurende een bepaalde periode. Voor colocatie-datacenters zal deze trend ongetwijfeld gevolgen hebben voor de capaciteitsplanning van hun infrastructuur.

De flexibiliteit van cloud-infrastructuren heeft echter ook een keerzijde, meent Rogers. “Als er meer resources worden gebruikt dan verwacht als gevolg van een grotere vraag of door configuratiefouten, dan is de organisatie nog steeds aansprakelijk voor die kosten - het is te laat om de kosten achteraf te beheersen.”

Dat geeft een flinke impuls aan on-premise datacenters. In totaal noemde 42% van de respondenten van de Uptime Institute Data Center Capacity Trends Survey 2022 stijgende kosten als de belangrijkste reden om workloads van de (public) cloud weer te verplaatsen naar on-premise datacenters. Rogers zegt in zijn blog hierover: “Chief Information Officers staan voor een lastige evenwichtsoefening wanneer ze applicaties moeten laten schalen om bedrijfsdoelstellingen te halen zonder dat budgetten uit de hand lopen.”

Er zijn echter enkele eenvoudige stappen die organisaties kunnen nemen om hun cloud-kosten te beheersen, vertelt Rogers:

  • Stel waarschuwingen in om te waarschuwen voor te hoge uitgaven;
  • Gebruik gratis tools om het verbruik van maand tot maand te voorspellen;
  • Werk samen met belanghebbenden om toekomstige behoeften te bepalen;
  • Overweeg showback- en chargeback-modellen;
  • Pas optimalisatietools toe;
  • Beveiligings- en beheerpraktijken voorkomen te hoge uitgaven.

 

 

Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.