Kennisplatform over groene datacenters opgericht

computers-2652997_960_720-pixabay-tstokes

Het Green Data Center Platform wordt op 10 oktober officieel gelanceerd. Via dit kennisnetwerk kan iedereen ‘green datacenter’ initiatieven delen. Het platform is in het leven geroepen om mensen en organisaties te inspireren en stimuleren datacenters groener te maken, met als doel de verduurzaming binnen en buiten Nederland te versnellen.

Het platform wordt gelanceerd in het kader van de Dag van de Duurzaamheid. Het Green Data Center Platform is een initiatief van de Dutch Data Center Association (DDA) en vormt een kennisplatform voor het delen van kennis en best practices over datacenterinnovatie en duurzaamheid. Het platform heeft als doel de energietransitie wereldwijd te versnellen. Bedrijven die kennis willen delen via dit platform kunnen zich aansluiten via de website van het Green Data Center Platform.

Restwarmte benutten

De lancering van het Green Data Center Platform is onderdeel van verschillende acties die de Nederlandse datacentersector deze week organiseert om het benutten van restwarmte uit datacenters onder de aandacht te brengen. Zo produceren Nederlandse datacenters voldoende restwarmte om 1 miljoen huishoudens te verwarmen, zodat deze huishoudens geen gasaansluiting meer nodig hebben. Restwarmte kan dan ook helpen de verduurzaming van Nederland te versnellen.

Daarnaast organiseert de DDA in samenwerking met USG Engineering en Liandon Energy Consulting op 10 oktober de Datacenter & Restwarmte conferentie in Almere. Onder meer de circulaire economie komt op deze conferentie aanbod. De wil om een circulaire economie op gang te brengen is duidelijk zichtbaar, maar waar te beginnen en in samenwerking met welke partijen? En op welke manier krijgen we de business case rond om dit op lange termijn in stand te houden? Relevante partijen zoals datacenters, netwerken, warmte afnemers, investeerders en overheidspartijen komen op het event samen om over dit onderwerp te spreken.

Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.