Kennisplatform over groene datacenters opgericht

computers-2652997_960_720-pixabay-tstokes

Het Green Data Center Platform wordt op 10 oktober officieel gelanceerd. Via dit kennisnetwerk kan iedereen ‘green datacenter’ initiatieven delen. Het platform is in het leven geroepen om mensen en organisaties te inspireren en stimuleren datacenters groener te maken, met als doel de verduurzaming binnen en buiten Nederland te versnellen.

Het platform wordt gelanceerd in het kader van de Dag van de Duurzaamheid. Het Green Data Center Platform is een initiatief van de Dutch Data Center Association (DDA) en vormt een kennisplatform voor het delen van kennis en best practices over datacenterinnovatie en duurzaamheid. Het platform heeft als doel de energietransitie wereldwijd te versnellen. Bedrijven die kennis willen delen via dit platform kunnen zich aansluiten via de website van het Green Data Center Platform.

Restwarmte benutten

De lancering van het Green Data Center Platform is onderdeel van verschillende acties die de Nederlandse datacentersector deze week organiseert om het benutten van restwarmte uit datacenters onder de aandacht te brengen. Zo produceren Nederlandse datacenters voldoende restwarmte om 1 miljoen huishoudens te verwarmen, zodat deze huishoudens geen gasaansluiting meer nodig hebben. Restwarmte kan dan ook helpen de verduurzaming van Nederland te versnellen.

Daarnaast organiseert de DDA in samenwerking met USG Engineering en Liandon Energy Consulting op 10 oktober de Datacenter & Restwarmte conferentie in Almere. Onder meer de circulaire economie komt op deze conferentie aanbod. De wil om een circulaire economie op gang te brengen is duidelijk zichtbaar, maar waar te beginnen en in samenwerking met welke partijen? En op welke manier krijgen we de business case rond om dit op lange termijn in stand te houden? Relevante partijen zoals datacenters, netwerken, warmte afnemers, investeerders en overheidspartijen komen op het event samen om over dit onderwerp te spreken.

Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.