'Industriële robots worden steeds interessanter voor datacenters'

robot

Industriële robots worden steeds flexibeler en kunnen steeds eenvoudiger worden aangepast. Nieuwe mogelijkheden zoals RFID, netwerkmogelijkheden, sensoren en andere features worden standaard of als een goedkope optie in robots in gebouwd. Robots zijn hierdoor in staat zichzelf aan te passen aan wijzigingen in de omgeving waarin zij opereren. Deze flexibiliteit maakt de robots in toenemende mate geschikt voor datacenters.

Dit stelt Scott Jackson, Senior Robots Programmer bij DevLinks in een interview met Data Center Knowledge. Jackson richt zich op het automatiseren van robots en ziet toekomst in het plaatsen van robots in datacenters. "Datacenters werken met duizenden componenten die niet altijd met een hoge tolerantie zijn geïnstalleerd. Robots moeten dan ook in staat zijn 'on the fly' aanpassingen te maken. We zijn eindelijk op het punt beland dat het haalbaar is deze taken uit te besteden aan robots", legt Jackson uit.

Apart vakgebied

Jackson is dan ook van mening dat datacenterbeheerders en -eigenaren zich meer zouden moeten verdiepen in robotica. Tegelijkertijd moeten beheerders zich realiseren dat robotica een apart vakgebied is waarvoor experts moeten worden ingehuurd. "Ik moedig iedereen aan die de integratie van robots in datacenters zelf wil aanpakken. Ik adviseer echter een gespecialiseerde systeemintegrator in te huren voor de grootschalige integratie van robots in een datacenter. Basiskennis over de werking van robots zelf en de systemen als geheel is noodzakelijk om onderhoudswerkzaamheden in te kunnen plannen en uit te kunnen voeren. Het ontwerp van een roboticasysteem is voor datacenterbeheerders is echter afhankelijk van te veel factoren", aldus de Senior Robots Programmer bij DevLinks.

"De grootste ontwikkelingen in industriële robots zijn flexibele technologieën zoals machine vision, force sensing en intelligente vibratiebeheer. Deze dingen zijn niet nieuw in robotica, maar zijn onlangs betaalbaar genoeg geworden om ouderwetse, ingewikkelde en dure mechanische automatie te vervangen. Een neveneffect van deze ontwikkeling is dat robotica interessant wordt in markten waarvoor de technologie eerder te duur leek te zijn. Zo rusten steeds meer mensen robots uit met bijvoorbeeld camera's. De groeiende vraag naar dit soort robots wakkert de ontwikkeling van robots aan, waardoor integratie eenvoudiger is geworden", stelt Jackson.

Lees het volledige interview bij Data Center Knowledge.