Hoe kan restwarmte uit datacenters de energietransitie versnellen?

pixabay-server-room-1376349_960_720

Hoe kan restwarmte uit datacenters helpen de energietransitie te versnellen? Waar is behoefte aan restwarmte en wie kan deze restwarmte leveren? Dit zet brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) in samenwerking met stadswarmte-expert Greenvis Energy Solutions uiteen in het rapport 'Datacenter & Restwarmte'.

Het gebruik van digitale diensten blijft groeien, waardoor ook de behoefte aan opslag en verwerking van data stijgt. Datacenters spelen hierin een cruciale rol als fundament voor onze digitale economie en samenleving. Alles wat online gebeurt staat of komt uit een datacenter.De datacenter branche wordt geconfronteerd met een enorme, continue groei van digitale diensten en cloud services. Daardoor groeit ook de datacenter sector jaar op jaar. Elke vier jaar verdubbelt de sector zelfs in grootte.

Indien de branche echter op deze snelheid verder wil groeien, is het noodzakelijk dat dit op duurzame wijze gebeurt om langetermijninvesteringen veilig te stellen. De energie die datacenters verbruiken wordt nagenoeg in zijn geheel omgezet in warmte. De Nederlandse datacentersector heeft daarom begin 2017 besloten restwarmte uit datacenter aan te bieden aan Nederland. Deze energie kan gebruik worden om Nederland duurzamer te maken en de energietransitie te ondersteunen.

Circulaire samenleving

"Sinds de oprichting van de Dutch Data Center Association behoren duurzaamheid en energie tot onze kernthema’s. Met onze deelnemers, die zo’n 90% van alle datacenter capaciteit in Nederland vertegenwoordigen, en bijna 30 partners, nemen we gerichte acties om zoveel mogelijk effect op dit onderwerp te genereren", aldus Stijn Grove, directeur DDA. "Met het oog op deze missie hebben we daarom begin 2017 als sector onze restwarmte gratis aangeboden aan Nederland. Inmiddels zijn we ook actief in diverse projecten in heel Nederland om datacenters te koppelen aan warmte-afnemers. Want een circulaire samenleving bereik je samen."

De duurzame transitie kan alleen worden bereikt door samen te werken, doelen te stellen en concrete stappen te nemen. Het rapport ‘Datacenter & Restwarmte’ geeft een overzicht van de mogelijkheden van en behoeften aan restwarmte uit datacenters, de informatie die hierover beschikbaar is en de partijen die hier een een rol in kunnen spelen.

Aanbevelingen

Het rapport sluit af met aanbevelingen aan de Nederlandse overheid. Grove: “Laten we tempo maken en als Nederland voorop gaan lopen. Er is dringend behoefte aan duidelijkheid, regie en een centraal plan. We moeten de lat hoog leggen, willen we Nederland leefbaar houden voor volgende generaties. Hergebruik is key. Want energie is veel te waardevol om maar één keer te gebruiken!”

Dossiers
Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.