Groei zet door, maar investeringsgroei zwakt sterk af

DDI juni

Macro-economische dossiers als de Brexit en de handelsrelatie met China zorgen voor steeds meer onrust in de markt. Dat heeft vooral impact op de geplande investeringen van multi-tenant datacenters voor de korte termijn. Voor de lange termijn gaan multi-tenant datacenters er vanuit dat de vraag naar hun diensten sterk zal blijven groeien.  

Met de Dutch Datacenter Index (DDI) brengen Pb7 Research en DatacenterWorks de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. We meten iedere maand of de activiteit de afgelopen drie maanden is toegenomen dan wel is afgenomen en wat de verwachtingen zijn voor de komende drie en twaalf maanden. Het theoretische minimum van de Index is “0”, het maximum “100”. Tot zover zitten de scores ruim boven de 50, het punt waarbij groeiers en krimpers elkaar in evenwicht houden.

Juni 2019

In juni blikken de datacenterbeslissers terug op de periode van maart tot en met mei.

In deze periode is de groei qua vermogen oppervlakte gelijk aan de ervaringen een maand terug. Wel zien we dat de investeringsgroei aan het afzwakken is en meer achterblijft. Dat geldt vooral voor multi-tenant datacenters. Bij single tenant datacenters zien we dat de index op alle vlakken in het rood gaat, als gevolg van het groeiende gebruik van colocatie en cloud diensten.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Juni 2019

 Mar – MeiJun – AugPlus 12 maandenVierkante meters in gebruik615773Vermogen646171Investeringen605258Totaal625766    Multi-tenant736282Single tenant475046

De driemaandelijkse vooruitblik duikt in een opvallend sterke beweging 5 punten naar beneden. Dat is deels te verklaren door het seizoen – de zomervakantie staat immers voor de deur, maar dat heeft vooral te maken met de sterk groeiende terughoudendheid om te investeren. De groei in oppervlakte en gebruikt vermogen blijft stabiel, doordat de vraag naar colocatie ook stabiel blijft groeien. Opvallend is verder dat de index voor single tenant datacenters in evenwicht is voor de zomermaanden, terwijl we de trend krimp is en blijft.

Ondanks de onrust zijn datacenters zeer positief over de toekomst. De 12-maandelijkse vooruitblik is nog verder verbeterd. Opvallend is wel dat de groei in investeringen structureel blijft achterlopen op de groei in oppervlakte en vermogen. Veel multi-tenant datacenters hebben uitgebreid in 2018, vaak met modulaire bouw waarbinnen nog veel groei realiseerbaar is en waarmee de marktvraag dus redelijk goed kan worden bijgehouden. Hoewel we toch nog steeds veel nieuwbouwplannen in de Nederlandse markt zien, lijkt het er op dat de bouwactiviteit ten opzichte van vorig jaar beduidend minder zou kunnen zijn.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Juni 2017 - Juni 2019

DDI juni

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research