Groei in duurzame IT-producten, maar datacenterapparatuur nog niet in de top-3

kirill-sh-eVWWr6nmDf8-unsplash

De vraag naar duurzamere IT-producten groeit gestaag. Dat blijkt uit de meest recente bevindingen van TCO Development. In de eerste twee jaar van de huidige generatie van TCO Certified, een duurzaamheidscertificering voor IT-producten, is het aantal gecertificeerde producten met 26 procent toegenomen vergeleken met de vorige generatie. Opvallend is dat datacenterapparatuur (nog?) Niet in de top van de lijst voor komt.

IT-producten zijn gedurende hun gehele levenscyclus verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen - van productie tot distributie, gebruik en afvalverwerking. Door verbeteringen in ontwerp, fabricage, technologie en gebruikersgedrag is het mogelijk deze impact te beperken. TCO Development constateert een bemoedigende toename in de belangstelling voor duurzamere IT-producten in de afgelopen twee jaar. Sören Enholm, CEO van TCO Development, licht toe: “In procentuele termen is de snelstgroeiende productcategorie headsets. Sinds de lancering van de laatste generatie TCO Certified, hebben we een aanzienlijke toename gezien in het aantal nieuwe gecertificeerde headsetmodellen, in vergelijking met de vorige generatie.”

Top drie productcategorieën:

 

  1. Headsets, +850 procent (toename vanuit een lage basis)
  2. Notebooks, +49 procent
  3. Displays, +24 procent

 

Opvallend is dat - zoals gezegd - datacenterapparatuur tot nu toe niet is opgenomen. Er zijn echter veel kansen voor refurbished servers, switches en opslagsystemen. Een project als RePlanIT werkt hier bijvoorbeeld hard aan.

“De groeiende interesse in duurzamere IT-producten is goed nieuws voor iedereen die duurzamere keuzes wil maken. De vraag is een gevolg van kopers die hun stem verheffen en vragen om IT-producten die rekening houden met klimaat, circulariteit, stoffen en de toeleveringsketen. Merken tonen hun inzet om aan deze behoefte van kopers wereldwijd te voldoen door TCO Certified aan te vragen voor hun producten. Kopers hebben nu een nog breder scala aan producten om uit te kiezen”, voegt Enholm toe.

Alle gecertificeerde producten zijn te vinden in deze Product Finder.

 

Meer over
Lees ook
Zin in innovatie? Bezoek IT Infra

Zin in innovatie? Bezoek IT Infra

Het is weer die tijd van het jaar: IT Infra. Na een aantal virtuele events als gevolg van corona kunnen we deze maand weer naar Den Bosch om elkaar gewoon weer te ontmoeten. Ik denk niet dat er veel mensen in de sector zijn die daar geen zin in hebben.

Meer Innovatie

Meer Innovatie

Er is steeds meer aandacht voor de milieuimpact van datacenters. De cijfers die daarbij gehanteerd worden, variëren sterk. Dat is natuurlijk ook niet verwonderlijk, want de belangen zijn groot en waar de een vooral kijkt naar het milieu-aspect, ziet de ander vooral een bedreiging voor een economisch sterk product.

Microsoft past mixed reality toe voor audits-op-afstand

Microsoft past mixed reality toe voor audits-op-afstand

Een aantal jaren terug werd Google Glass gelanceerd. Veel analisten gaven aan dat we aan de vooravond van grote veranderingen stonden. We konden met de hulp van deze digitale bril namelijk de echte wereld en de virtuele wereld met elkaar gaan vermengen. Hoewel bedrijven als Epson al veel langer met dit idee aan de slag staan, lijken nu pas de eers1