Google verwerkt IT op locaties met veel CO2-neutrale energie

Google Cloud 400300

Duurzaamheid wordt voor datacenters steeds belangrijker. Google kiest een aanpak waarbij IT-workloads daar worden verwerkt waar een overvloed aan CO2-neutrale energie beschikbaar is.

Interessant aan de aanpak van Google is dat zij die workloads dynamisch kunnen verplaatsen. Het Is dus niet zo dat enkel en alleen gekeken wordt naar de locatie van datacenters, maar ook naar de variaties in de beschikbare energie die voor datacenters beschikbaar is.

Google heeft nu de technologie gereed om IT-workloads te verplaatsen van datacenter naar datacenter, vaak voor slechts enkele uren, waar voldoende CO2-neutrale energie voorhanden is. Daarmee speelt Google een belangrijke rol in een discussie die pas sinds kort op gang lijkt te komen bij colocatie-datacenters maar bijvoorbeeld ook gemeentelijke overheden.

Daarbij speelt de vraag wat eigenlijk de vestigingseisen moeten zijn die we aan datacenters stellen. Tot voor kort was vooral een goed verbinding met Internet Exchanges een belangrijke eis van datacenter operators. Later kwam daar de beschikbaarheid van energie bij. Inmiddels kunnen we daar nog wel enkele eisen aan toevoegen. Bijvoorbeeld de vraag of op de gewenste locatie eventuele restwarmte door andere partijen kan worden afgenomen.

Maar ook de vraag of voldoende water beschikbaar is, is inmiddels een punt van aandacht. Google voegt hier nu een nieuwe dimensie aan toe. Intern spreken zij van ‘carbon-aware computing’. Met andere woorden: IT-workloads daar ‘draaien’ waar dit vanuit het standpunt van het terugdringen van CO2-uitstoot het gunstigs is. Dat deed men in eerste instantie door in de tijd te schuiven met compute-taken. Hierbij werden sommige taken een tijdje uitgesteld totdat de CO2-omstandigheden gunstiger waren. Bijvoorbeeld omdat er dan voor een bepaald datacenter meer windof zonne-energie beschikbaar was.

Daar voegt men nu een tweede optie aan toe: het verplaatsen van complete IT-workloads. De systematiek die Google heeft ontwikkeld, gaat uit van een verwachting ten aanzien van de beschikbare CO2- neutrale energie. Men kijkt hierbij naar voorspellingen per uur. Op basis van deze verwachtingen verplaatst men die IT-taken die ook daadwerkelijk verplaatsbaar zijn naar een datacenter waar de CO2- omstandigheden het meest gunstig zijn.

Google gaat deze aanpak nu inzetten voor zogeheten ‘media processing’-taken. En dan met name voor YouTube, Photos en Drive. Complicerende factor hierbij zijn uiteraard de privacywetten die in tal van regio’s gelden. Sommige beelden of videos mogen uit privacyoverwegingen nu eenmaal niet een bepaald gebied verlaten. Ook dit soort aspecten zijn door Google in deze aanpak verwerkt.

Lees ook
Datacenters: zeven beproefde methodes

Datacenters: zeven beproefde methodes

Het datacenter van vandaag is vele malen complexer geworden dan een aantal jaar geleden. Beschikbaarheid van IT-capaciteit is cruciaal, terwijl de kosten gedrukt moeten worden door een lager energieverbruik en besparing op beheer en onderhoud. Een datacenter dat altijd beschikbaar is en toch efficiënt met energie en mankracht omgaat: hoe doe je da1

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels voor gebruik in datacenters. De HARTING patchkabels zijn speciaal ontworpen voor multiport-switches en compacte industriële apparaten. De connector van de patchkabels beschikt over de speciale Dualboot-technologie. Deze technologie zorgt voor een optimale trekontlasting en beschermt de vergrendeli1

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM investeert ruim 880 miljoen euro in de bouw van nieuwe datacenters. Het aantal datacenters dat het bedrijf wereldwijd in bezit heeft moet dit jaar nog worden uitgebreid van 25 naar 40. De investeringen volgen nadat IBM de clouddienstverlener Softlayer vorig jaar overnam. Voor het bedrijf werd bijna 1,5 miljard euro betaald. IBM meldt maar lie1