Google investeert 66,4 miljoen dollar in energiezuinig Taiwanees datacenter

changhuacounty-home1

Google investeert 66,4 miljoen dollar in een datacenter in Taiwan. De locatie maakt gebruik van een zeer energiezuinig koel- en energieopslagsysteem, waarmee het energieverbruik in verhouding met oudere datacenters met 50% is teruggedrongen.

Het datacenter staat in Changhua County in Taiwan en opende in december 2013 zijn deuren. De bouw van de locatie heeft Google 600 miljoen dollar gekost. Focus Taiwan meldt op basis van de Taiwanese investeringscommissie dat Google via Kohl Holdings Limited opnieuw in de locatie investeert. Het is niet duidelijk wat de plannen van het bedrijf zijn.

Inspelen op het klimaat

Google maakt in het datacenter handig gebruik van het klimaat om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Gedurende de nacht kan het in Taiwan erg koud worden. Google speelt hierop in door een systeem te gebruiken dat ’s nachts water koelt, waarbij het systeem wordt geholpen door de lage buitentemperaturen. Dit water wordt opgesloten in grote geïsoleerde tanks, waar het water lange tijd zijn lage temperatuur behoudt. Het water is hierdoor ook overdag voldoende koel om servers te koelen.

Door uitsluitend ’s nachts te koelen wordt water altijd op het optimale moment gekoeld. Koelinstallaties hoeven hierdoor nooit harder te werken dan strikt noodzakelijk, wat veel energie bespaart. Meer informatie over het datacenter is te vinden op de website van Google.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.