Google investeert 66,4 miljoen dollar in energiezuinig Taiwanees datacenter

changhuacounty-home1

Google investeert 66,4 miljoen dollar in een datacenter in Taiwan. De locatie maakt gebruik van een zeer energiezuinig koel- en energieopslagsysteem, waarmee het energieverbruik in verhouding met oudere datacenters met 50% is teruggedrongen.

Het datacenter staat in Changhua County in Taiwan en opende in december 2013 zijn deuren. De bouw van de locatie heeft Google 600 miljoen dollar gekost. Focus Taiwan meldt op basis van de Taiwanese investeringscommissie dat Google via Kohl Holdings Limited opnieuw in de locatie investeert. Het is niet duidelijk wat de plannen van het bedrijf zijn.

Inspelen op het klimaat

Google maakt in het datacenter handig gebruik van het klimaat om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Gedurende de nacht kan het in Taiwan erg koud worden. Google speelt hierop in door een systeem te gebruiken dat ’s nachts water koelt, waarbij het systeem wordt geholpen door de lage buitentemperaturen. Dit water wordt opgesloten in grote geïsoleerde tanks, waar het water lange tijd zijn lage temperatuur behoudt. Het water is hierdoor ook overdag voldoende koel om servers te koelen.

Door uitsluitend ’s nachts te koelen wordt water altijd op het optimale moment gekoeld. Koelinstallaties hoeven hierdoor nooit harder te werken dan strikt noodzakelijk, wat veel energie bespaart. Meer informatie over het datacenter is te vinden op de website van Google.

Dossiers
Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.