Google bouwt groot datacenter in de Eemshaven

datacenter2

Google gaat een datacenter bouwen in de Eemshaven. Het bedrijf investeert honderden miljoenen euro's in het datacenter. Het project levert in de provincie Groningen naar verwachting een flinke hoeveelheid extra banen op.

De Telegraaf meldt dat Google al sinds de zomer van 2012 op zoek is naar een geschikte locatie voor de bouw van een nieuw groot datacenter. De keuze is nu dus gevallen op de Eemshaven in Groningen. Het gaat om een datacenter van maar liefst zeventig voetbalvelden groot en een capaciteit van 120 megawatt.

Impuls voor werkgelegenheid

De komst van het datacenter wordt naar verwachting vandaag aangekondigd in bijzijn van minister Kamp. Het project geeft de werkgelegenheid in Groningen een flinke impuls. In totaal zouden tussen de 100 en 200 nieuwe banen worden gecreëerd. Daarnaast zorgt het project ook indirect voor extra werkgelegenheid. Denk hierbij aan beveiligingsmedewerkers die de locatie gaan beveiligen, maar ook aan taxichauffeurs die bezoekers naar het datacenter rijden.

Google beschikt al langer over een datacenter in de Eemshaven. Dit datacenter heeft een vermogen van 20 megawatt en werd in 2008 gebouwd. Het nieuwe datacenter in de Eemshaven krijgt maar liefst zes maal zoveel vermogen.

Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.