‘Gesloten koelsystemen kunnen helpen het watergebruik in datacenters terug te dringen’

markus-spiske-hp86NCu8hok-unsplash

Nu de vraag naar kunstmatige intelligentie (AI) exponentieel toeneemt, worden datacenters geconfronteerd met de uitdaging om hun impact op de natuurlijke omgeving te minimaliseren. Met de opkomst van AI-gedreven technologieën zoals ChatGPT, die in tal van sectoren worden ingezet, neemt ook het waterverbruik van datacenters aanzienlijk toe. Dit verbruik vormt een groeiende zorg, vooral gezien de wereldwijde problematiek rondom waterschaarste die voor steeds meer protesten zorgt.

Billy Durie, Global Sector Head for Data Centers bij Aggreko, licht in een interview toe dat elke actie uitgevoerd door AI, zoals een opdracht aan ChatGPT, het equivalent van een slokje water vereist. "Twintig van dergelijke taken verbruiken al snel een halve liter water”, stelt Durie, waarmee hij de urgentie benadrukt van het vinden van duurzame oplossingen voor het beheersen van het waterverbruik in datacenters.

De toename in het gebruik van AI heeft niet alleen de vraag naar datacentercapaciteit vergroot, maar ook de druk op waterbronnen aanzienlijk verhoogd, vooral in gebieden en in periodes waar waterschaarste een steeds groter probleem vormt. Het is daarom cruciaal dat de uitbreiding van AI-toepassingen hand in hand gaat met duurzaamheidsinspanningen, om te voorkomen dat deze ontwikkeling bijdraagt aan het verder vergroten van een watercrisis.

Een interessante oplossing voor dit dilemma is de implementatie van gesloten koelsystemen in datacenters, vertelt Durie. Deze systemen maken gebruik van een gesloten circuit waarin water wordt hergebruikt om lucht te koelen. Dit proces omvat een koelmachine die de primaire koeloplossing vormt, met een reeks componenten zoals een compressor, verdamper, expansieklep, en condensor, aangevuld met Computer Room Air Handlers (CRAH's) die voor de distributie van gekoelde lucht zorgen. Het belangrijkste voordeel van deze methode is dat er nauwelijks water verloren gaat, aangezien hetzelfde volume water continu wordt gerecirculeerd.

Durie benadrukt het belang van het toepassen van Water Usage Effectiveness (WUE) naast de traditionele Power Usage Effectiveness (PUE) om de efficiëntie van een datacenter te bepalen. Gesloten koelsystemen kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van de WUE-waarde door een efficiënter gebruik van water mogelijk te maken. In tegenstelling tot open loop-systemen, die afhankelijk zijn van een continue wateraanvoer en te kampen hebben met verdamping en waterverlies, bieden gesloten systemen een meer duurzame oplossing voor de koelbehoeften van datacenters.