Geen doorstart voor Cyxtera, het bedrijf gaat op in Evoque

Cyxtera400300

Brookfield Infrastructure Partners L.P. heeft op 1 november toestemming gekregen van de rechter in New Jersey om Cyxtera geheel over te nemen. Daarmee kan de chapter 11 procedure worden beëindigd. Het betekent ook het einde van de presence van Cyxtera omdat het wordt geïntegreerd in een ander datacenterbedrijf van Brookfield, Evoque.

Over het vrijwillige faillissement van Cyxtera is de afgelopen periode vaker geschreven. Dat een internationale speler in de problemen komt is namelijk nog niet veel voorgekomen. De link met de Nederlandse markt was een andere reden over Cyxtera te schrijven.

De verkoop van alle activa aan Brookfield maakt inmiddels voor de Nederlandse activiteiten van het bedrijf niets uit. Klanten van het datacenter aan het Rottepolderplein zijn verplicht gemigreerd en het langlopende contract met verhuurder Cyrus One is beëindigd.

Ook in Amerika en Canada hebben verhuurders van datacenterruimte afscheid moeten nemen van Cyxtera. Het bedrijf bezat feitelijk geen eigen gebouwen. Zo te zien heeft dat de verkoop uiteindelijk wel tot een logische optie gemaakt. Tegelijk is het zo dat Brookfield de intentie heeft uitgesproken zeven datacentergebouwen die Cyxtera voorheen van derden huurde te willen kopen. In het persbericht is dat niet meer dan een zin, maar het is een belangrijk gegeven.

Het lijkt erop dat de nieuwe combinatie Cyxtera - Evoque het buitenlandse avontuur van de eerste zal staken. De focus komt sterk op de Amerikaanse markt te liggen. Dat signaal is voor de Nederlandse markt relevant, want het past bij een trend die al enige tijd zichtbaar is.

Lees ook
China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.