Frans datacenter gebruikt restwarmte voor urban farm op eigen dak

eiffel-tower-g2e91c450e_640-400.jpg

Hergebruik van restwarmte van datacenters kans tot interessante projecten leiden. Neem dit datacenter vlakbij Parijs. Het heeft op het dak van de faciliteit een urban farm aangelegd, dat wordt verwarmd met - inderdaad - restwarmte uit het datacenter dat zich er onder bevindt.

Gevestigd in Saint Denis, biedt dit PA10 geheten datacenter zowel Franse als internationale klanten uitgebreide colocatie- en cloud-diensten. De faciliteit stelt te draaien op 100% hernieuwbare energie. Vanaf de tekentafel is rekening gehouden met een een aantal duurzaamheidsinitiatieven, waaronder systemen voor warmteterugwinning en waterterugwinning.

Sinds een renovatie van het datacenter hoort hier ook een urban farm bij. Het omvat een dakkas van 430 m2, omringd door een 570 m2 grote groene dakruimte. De kassen kennen een warmteterugwinningssysteem met warmtewisselaars gekoppeld aan de waterkoeling van het datacenter. De kassen zijn uitgerust met sensoren die de binnen- en buitentemperatuur en vochtigheidsniveaus bewaken, en bij koeler weer de verwarming activeren. Samen met zonneschermen, geautomatiseerde irrigatie- en ventilatiesystemen zorgen ze het hele jaar door voor een gecontroleerd klimaat in de kassen.

Intern worden seizoensgebonden groenten en fruit geteeld met behulp van een hydrocultuursysteem om de ruimte-efficiëntie te maximaliseren en het waterverbruik te minimaliseren. De tuinen zijn beplant met soorten die zijn gekozen om de hoeveelheid regenwaterverbruik te maximaliseren en insecten en dieren in het wild te ondersteunen, met de installatie van insectenhotels. De tuinen zijn rolstoeltoegankelijk en bieden natuurlijke schaduw, verkoeling en ontspanningsruimtes. Bezoekers en personeel worden uitgenodigd om het voedsel dat het project heeft gecreëerd te delen en gebruik te maken van de speciale zit- en cateringruimtes.

Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.