Frans datacenter gebruikt restwarmte voor urban farm op eigen dak

eiffel-tower-g2e91c450e_640-400.jpg

Hergebruik van restwarmte van datacenters kans tot interessante projecten leiden. Neem dit datacenter vlakbij Parijs. Het heeft op het dak van de faciliteit een urban farm aangelegd, dat wordt verwarmd met - inderdaad - restwarmte uit het datacenter dat zich er onder bevindt.

Gevestigd in Saint Denis, biedt dit PA10 geheten datacenter zowel Franse als internationale klanten uitgebreide colocatie- en cloud-diensten. De faciliteit stelt te draaien op 100% hernieuwbare energie. Vanaf de tekentafel is rekening gehouden met een een aantal duurzaamheidsinitiatieven, waaronder systemen voor warmteterugwinning en waterterugwinning.

Sinds een renovatie van het datacenter hoort hier ook een urban farm bij. Het omvat een dakkas van 430 m2, omringd door een 570 m2 grote groene dakruimte. De kassen kennen een warmteterugwinningssysteem met warmtewisselaars gekoppeld aan de waterkoeling van het datacenter. De kassen zijn uitgerust met sensoren die de binnen- en buitentemperatuur en vochtigheidsniveaus bewaken, en bij koeler weer de verwarming activeren. Samen met zonneschermen, geautomatiseerde irrigatie- en ventilatiesystemen zorgen ze het hele jaar door voor een gecontroleerd klimaat in de kassen.

Intern worden seizoensgebonden groenten en fruit geteeld met behulp van een hydrocultuursysteem om de ruimte-efficiëntie te maximaliseren en het waterverbruik te minimaliseren. De tuinen zijn beplant met soorten die zijn gekozen om de hoeveelheid regenwaterverbruik te maximaliseren en insecten en dieren in het wild te ondersteunen, met de installatie van insectenhotels. De tuinen zijn rolstoeltoegankelijk en bieden natuurlijke schaduw, verkoeling en ontspanningsruimtes. Bezoekers en personeel worden uitgenodigd om het voedsel dat het project heeft gecreëerd te delen en gebruik te maken van de speciale zit- en cateringruimtes.

Lees ook
Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Governance...

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact van...