Facebook opent lab om compatibiliteit van software met open hardware te testen

Facebook opent een compatibiliteitslab in zijn hoofdkantoor in Menlo Park in de Amerikaanse staat Californië. In het lab kunnen fabrikanten hun software testen op open hardware. Hiermee hoopt Facebook Open Compute Project (OCP) technologie toegankelijker te maken voor potentiële gebruikers.

Dit maakt Michael Liberte, Infra Product Partnerships bij Facebook, bekend in een blogpost. Zowel Canonical als Red Hat zouden al gebruik hebben gemaakt van het lab. Het lab is toegankelijk voor alle softwareleveranciers. “Met traditionele leverancier-specifieke oplossingen is hardware nauw gekoppeld aan zelf ontwikkelde software. De hardware is redundant - wat wil zeggen dat backup ASIC’s, geheugen, kabels, connectors, printplaten, stroomvoorzieningen en andere componenten beschikbaar zijn indien componenten het begeven - en de software is gecreëerd om te werken met deze redundantie. Zowel de hardware als software oplossingen worden ontwikkeld, getest en ondersteund door leveranciers, en werken gegarandeerd samen. Systeem provisioning en management tools zijn eveneens nauw gekoppeld aan de hardware, wat het moeilijk maakt oplossingen van meerdere leveranciers in één enkele omgeving te beheren.”

Welke hardware en software is compatibel?

Liberte stelt dat het hierdoor voor sommige bedrijven een uitdaging kan zijn over te stappen op een open hardware strategie. Nu meer componenten open worden is er een verschuiving gaande van een situatie waarbij bedrijven niet langer vertrouwen op redundante hardware en meer vertrouwen op software die automatisch overschakelt op een andere server indien een component het laat afweten. Veel software oplossingen zijn onafhankelijk van hardware componenten ontwikkeld en open source gemaakt. Daarnaast zijn open source management en provisioning tools vaak ontwikkeld en uitgerold in plaats van vendor specifieke oplossingen. Sommige potentiële gebruikers zijn volgens Liberte nog sceptisch over de geschiktheid van commerciële software voor op maat gemaakte open hardware. De community heeft dan ook behoefte aan een systematische methode om zeker te stellen dat de hardware en software die zij willen gebruiken compatibel is.

Om hierop in te spelen heeft Facebook een ruimte gecreëerd waar de community en potentiële gebruikers hun oplossingen kunnen testen. Canonical en Red Hat zijn de eerste softwareleveranciers die gebruik hebben gemaakt van dit lab en hun software hebben getest op drie open hardware componenten van Facebook: dual-socket Leopard servers, Honey Badger storage en Knox JBODs. Hieruit bleek dat nagenoeg ieder softwarepakket direct uit de doos compatibel is met deze drie componenten. Canonical heeft MAAS, Juju en zijn eigen distributie van OpenStack getest, terwijl Red Hat Gluster Storage, Ansible, CloudForms en Red Hat’s OpenStack hebben getest.

Toegankelijk voor alle software leveranciers

Facebook nodigt alle software leveranciers uit gebruik te maken van het lab om hun software te testen op open hardware. Op termijn hoopt Facebook het lab uit te breiden met hardware van andere OCP leden.

Lees ook
Microsoft en HP zijn marktleiders in datacenterinfrastructuur

Microsoft en HP zijn marktleiders in datacenterinfrastructuur

Microsoft en HP zijn marktleiders in datacenterinfrastructuur. De partijen hebben op het gebied van zowel software als hardware het grootste marktaandeel in handen. Dit meldt onderzoeksbureau Synergy Research Group. De datacenterinfrastructuurmarkt was in de laatste vier kwartalen (Q2 2014 t/m Q1 2015) goed voor een omzet van 114 miljard dollar. D1

‘Markt voor logische toegangsbeveiliging is in 2019 ruim 3 miljard dollar waard’

‘Markt voor logische toegangsbeveiliging is in 2019 ruim 3 miljard dollar waard’

De wereldwijde markt voor logische toegangsbeveiliging voor datacenters groeit de komende jaren flink. De markt is naar verwachting in 2019 zo’n 3,2 miljard dollar waard. Dit voorspelt ResearchandMarkets. De wereldwijde markt voor logische toegangsbeveiliging was afgelopen jaar goed voor een jaaromzet van 2,1 miljard dollar. De markt maakt tot 2011