Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

EU Commissie gebouw christian-lue-C241mbgtgys-unsplash

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.

Het EIF, de investeringstak van de EU, heeft deze fondsen toegekend aan het ‘Green Energy Solutions Fund’, beheerd door Sustainable Development Capital (SDCL). De investering heeft het Green Energy Fund geholpen zijn financieringsdoel van een miljard euro in oktober te bereiken. Roger Havenith, plaatsvervangend directeur van het EIF, licht toe: “We zien een grote marktfalen. Energie-efficiëntie is een gebied waar enorme behoeften zijn. Wij stappen in fondsen waar we een bijzondere toegevoegde waarde zien en waar we private investeerders niet verdringen.”

Het fonds van het EIF heeft zich ertoe verbonden om 66% van zijn kapitaal te gebruiken binnen de 27 lidstaten van de EU. Jaarlijks investeert het EIF tot wel 15 miljard euro. De projecten zullen onder andere bestaan uit het bouwen van zonne-energiecentrales of installaties voor het omzetten van afval naar warmte. Ook zal het EIF-fonds worden gebruikt om bestaande gebouwen energie-efficiënter te maken.

Jonathan Maxwell, CEO van SDCL, benadrukte in een interview met de website Techerati het grote belang van het verminderen van koolstofemissies door het promoten van hernieuwbare energiebronnen. Hij wees echter ook op het kritieke probleem van energieverlies in deze processen, wat vaak over het hoofd wordt gezien, ondanks dat het naar zijn mening net zo'n belangrijk probleem is. Maxwell benadrukte dat tot 70% van de energie verspild kan worden van molecuul tot extractie en uiteindelijk tot eindgebruik. Deze cijfers onderstrepen het belang van het tegelijkertijd aanpakken van energieverspilling naast wereldwijde initiatieven om de uitstoot te verminderen door de overstap van fossiele brandstoffen.

Ook hebben projecten voor hernieuwbare energie te maken gehad met uitdagingen zoals verstoringen in de toeleveringsketen en druk door inflatie. Met investeerders die zich terugtrekken uit schone energieaandelen, lijkt het vertrouwen in de financiële levensvatbaarheid van projecten voor hernieuwbare energie te wankelen.

Maxwell gaf aan dat aantrekkelijke marktprikkels onder de Amerikaanse Inflation Reduction Act en verschillende EU-regelingen het potentieel hebben om de rendementen voor degenen die geïnvesteerd zijn in het EIF-fonds te verhogen. Dit wijst op een optimistische toekomst voor investeringen in duurzame en energie-efficiënte projecten in Europa en daarbuiten.

Lees ook
Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Governance...

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters bevinden zich momenteel in een cruciale fase, meent onderzoeksbureau GlobData. Deze techbedrijven, die een aanzienlijke hoeveelheid van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (GHG) en energieverbruik voor hun rekening nemen, staan onder druk om duurzame praktijken aan te nemen terwijl de vraag naar digitale diensten...