Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

EU Commissie gebouw christian-lue-C241mbgtgys-unsplash

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.

Het EIF, de investeringstak van de EU, heeft deze fondsen toegekend aan het ‘Green Energy Solutions Fund’, beheerd door Sustainable Development Capital (SDCL). De investering heeft het Green Energy Fund geholpen zijn financieringsdoel van een miljard euro in oktober te bereiken. Roger Havenith, plaatsvervangend directeur van het EIF, licht toe: “We zien een grote marktfalen. Energie-efficiëntie is een gebied waar enorme behoeften zijn. Wij stappen in fondsen waar we een bijzondere toegevoegde waarde zien en waar we private investeerders niet verdringen.”

Het fonds van het EIF heeft zich ertoe verbonden om 66% van zijn kapitaal te gebruiken binnen de 27 lidstaten van de EU. Jaarlijks investeert het EIF tot wel 15 miljard euro. De projecten zullen onder andere bestaan uit het bouwen van zonne-energiecentrales of installaties voor het omzetten van afval naar warmte. Ook zal het EIF-fonds worden gebruikt om bestaande gebouwen energie-efficiënter te maken.

Jonathan Maxwell, CEO van SDCL, benadrukte in een interview met de website Techerati het grote belang van het verminderen van koolstofemissies door het promoten van hernieuwbare energiebronnen. Hij wees echter ook op het kritieke probleem van energieverlies in deze processen, wat vaak over het hoofd wordt gezien, ondanks dat het naar zijn mening net zo'n belangrijk probleem is. Maxwell benadrukte dat tot 70% van de energie verspild kan worden van molecuul tot extractie en uiteindelijk tot eindgebruik. Deze cijfers onderstrepen het belang van het tegelijkertijd aanpakken van energieverspilling naast wereldwijde initiatieven om de uitstoot te verminderen door de overstap van fossiele brandstoffen.

Ook hebben projecten voor hernieuwbare energie te maken gehad met uitdagingen zoals verstoringen in de toeleveringsketen en druk door inflatie. Met investeerders die zich terugtrekken uit schone energieaandelen, lijkt het vertrouwen in de financiële levensvatbaarheid van projecten voor hernieuwbare energie te wankelen.

Maxwell gaf aan dat aantrekkelijke marktprikkels onder de Amerikaanse Inflation Reduction Act en verschillende EU-regelingen het potentieel hebben om de rendementen voor degenen die geïnvesteerd zijn in het EIF-fonds te verhogen. Dit wijst op een optimistische toekomst voor investeringen in duurzame en energie-efficiënte projecten in Europa en daarbuiten.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.