Eerste Dark Fiber verbinding tussen Scandinavië en West-Europa is live

pixabay zee

De interconnectie tussen Denemarken en Nederland is vanaf nu een feit. Naast elektriciteit biedt de zeekabel, gelegen tussen beide landen, een gloednieuwe glasvezelverbinding, geschikt voor dataverkeer tussen de Scandinavische landen en West-Europa. Het betreft een verbinding met een hoge capaciteit en lage latency. 

De nieuwe glasvezelkabel is gelegd naast de bestaande 325 kilometer lange hoogspanningskabel, welke windenergie tussen Endrup in Denemarken en de Eemshaven in Nederland transporteert. 

De kabel, eigendom van TenneT TSO en Energinet, is in eerste instantie geïnstalleerd als ‘interconnector’. De overblijvende capaciteit wordt ingezet voor commerciële doeleinden. Het Deense bedrijf Energinet en het Nederlandse bedrijf Relined Fiber Network zijn verantwoordelijk voor de verhuur van deze extra capaciteit. De zeekabel heeft een unieke ligging ten opzichte van concurrerende verbindingen en is volledig redundant. Via de kabel kan o.a. een betrouwbare en supersnelle verbinding tussen Amsterdam en Kopenhagen gerealiseerd worden. 

Het Noorse bedrijf Tampnet, dat het grootste offshore glasvezelnetwerk met hoge capaciteit ter wereld bezit en exploiteert, is het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van deze nieuwe verbinding. 

De CEO van Tampnet, Per Helge Svensson, is verheugd deze nieuwe route toe te voegen aan het uitgebreide netwerk van Tampnet. “De COBRA Fiber Optic Cable is voor ons een belangrijke nieuwe verbinding, één die ons netwerk nog meer redundantie biedt en robuuster maakt. Onze carriers kunnen nu een nieuwe route met hoge capaciteit en lage latency bieden tussen Stockholm en Amsterdam en Oslo en Amsterdam, ten dienste van onze klanten in datacenters, media en gaming.” 

Jan Willem Tom, Managing Director van Relined Fiber Network, is erg blij met Tampnet als eerste klant van de onderzeese kabel: “De missie van Relined is het gebruik van bestaande Dark Fiber-netwerken optimaliseren in Noordwest-Europa. We willen overal landelijke dekking bieden en van meerwaarde zijn op het gebied van connectiviteit in de toekomst. Met de komst van de COBRA Fiber Optic Cable verleggen we onze grenzen naar Scandinavië. En met Tampnet als onze eerste klant, is de eerste stap ook daadwerkelijk gezet! We zijn erg blij met deze samenwerking en met het feit dat een bedrijf als Tampnet vertrouwen heeft in onze organisatie.” 

De CEO van Energinet Associated Activity, Peter Jørgensen, benadrukt dat de glasvezelkabel de Deense concurrentiepositie ten goede komt: “Datacenters in Denemarken hebben grote belangstelling voor de ‘digital super league’, zeker nu de COBRA Fiber Optic Cable toegang geeft. Op nationale schaal zal het ons ten goede komen dat Denemarken wordt gezien als een centrale digitale hub voor doorvoer binnen Europa. Wij geloven dat onze investering in de kabel gerechtvaardigd zal zijn door de extra capaciteit te verhuren.”