Een kijkje in de datacenters van Facebook

Facebook beschikt wereldwijd over een groot aantal datacenters. Het bedrijf ontwerpt eigen datacenterapparatuur en deelt de ontwerpen hiervan via het Open Compute Project. Benieuwd hoe deze datacenters er van binnen en buiten uitzien? Dit is te zien in een fotoreportage die Business Insider in samenwerking met Facebook en fotograaf Alan Brandt heeft samengesteld.

Het Amerikaanse social media-bedrijf Facebook had in het vierde kwartaal van 2016 maar liefst 1,86 miljard actieve gebruikers. Deze gebruikers zorgen voor een enorme hoeveelheid dataverkeer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Facebook wereldwijd een forse infrastructuur heeft opgebouwd om dit dataverkeer te kunnen verwerken.

In zijn datacenters in het Zweedse Luleå kiest Facebook ervoor geen plastic afdichtkappen voor servers te plaatsen zodat deze meer lucht kunnen aanzuigen (foto: Facebook/bron: Business Insider)

Het rapid deployment data center (RDDC) ontwerp dat in Facebook’s datacenter in Luleå is gehanteerd maakt het mogelijk datahallen sneller uit te rollen (foto: Facebook/bron: Business Insider)

Dankzij het unieke serverontwerp dat Facebook hanteert kunnen onderdelen 50% sneller worden vervangen dan bij een traditioneel ontwerp (foto: Facebook/bron: Business Insider)

Meer foto’s zijn beschikbaar in de fotoreportage van Business Insider.

Lees ook
Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

DCD Intelligence - de onderzoekstak van DatacenterDynamics - heeft een rapport geschreven over de historische ontwikkeling van het energieverbruik van datacenters. Hun conclusie? De groei vlakt af. Anders gezegd: het energieverbruik van datacenters neemt - ook in Europa - nog wel toe, maar met een veel kleiner percentage dan we de afgelopen jaren1

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

Datacenters herbergen in veel bedrijven de kroonjuwelen: toepassingen waarmee geld wordt verdiend, gegevens die geld waard zijn. Zijn de eisen en maatregelen op het gebied van veiligheid (niet beschikbaarheid) de laatste jaren veranderd? En zo ja, hoe? Een interview met Elbert Raben van Rittal. De afgelopen jaren nam de hoeveelheid gegevens wereld1

Schleifenbauer introduceert PDU zonder stekker voor klanten die zelf willen 'termineren'

Schleifenbauer introduceert PDU zonder stekker voor klanten die zelf willen 'termineren'

Schleifenbauer introduceert een PDU speciaal voor klanten die zelf willen 'termineren'. De Terminal PDU wordt geleverd zonder stekker en maakt zowel aansluitsnoeren als stekkerblokken overbodig. De PDU kan namelijk rechtstreeks op de vaste bedrading worden aangesloten. De Terminal PDU beschikt over 3 enkelfase of 5 drie fase terminals. De terminal1