Economische tegenwind raakt vooral single tenant datacenters

DDI oktober1

Economisch gaat het de komende tijd naar verwachting wat minder en dat heeft ook een impact op de datacenter markt. Intussen zitten we nog altijd met een bouwstop in Amsterdam en Haarlemmermeer en mogelijk een stikstofprobleem. Toch zakken de groeiverwachtingen bij multi-tenant datacenters niet door het ijs en zien we vooral een toenemende krimp bij single tenant datacenters.      

 

In oktober blikken de datacenterbeslissers terug op de periode van juli tot en met september. We zien hier net als in augustus dat de zomerdip dit jaar relatief sterk is. De macro-economische onrust heeft duidelijk zijn weerslag, terwijl een wereldwijde economische afkoeling inmiddels als een feit kan worden beschouwd. We zien dat de trend bij single tenant datacenters daardoor versterkt wordt: de lichte krimp verandert in een matige krimp. Het aantal multi-tenant datacenters dat groei heeft ervaren is nog een heel klein beetje teruggevallen, maar blijft desondanks stevig positief.        

Tabel: Dutch Datacenter Index, oktober 2019

 

Jul – Sep

Okt – Dec

Plus 12 maanden

Vierkante meters in gebruik

56

58

68

Vermogen

59

59

69

Investeringen

54

52

53

Totaal

56

56

62

 

 

 

 

Multi-tenant

65

65

77

Single tenant

45

45

44

De driemaandelijkse vooruitblik daalt in oktober met een punt tot 56. Normaal gesproken verwachten we echter duidelijke groei door het vooruitzicht op een sterk vierde kwartaal. Dat komt ook hier vooral door single tenant datacenters. Multi-tenant datacenters zijn wel degelijk wat positiever. We zien vooral een versnelling bij het 'leeghalen' van single tenant datacenters.

Opvallend is dat de index nu al enige maanden laat zien dat vooral de hoogte van de investeringen minder hard doorgroeit, terwijl de hoeveelheid datavloer en gebruikt vermogen op een redelijk niveau doorgroeien. De vraag blijft dus redelijk op niveau, maar het vertrouwen of dat zo blijft, wordt voorlopig nog niet weggenomen.

Figuur: Dutch Datacenter Index, oktober 2017 - oktober 2019

DDI oktober

De twaalfmaandelijkse vooruitblik bevestigt dat beeld. Er is wat minder vertrouwen in de groei en de index levert nog twee punten in ten opzichte van augustus. Wederom zien we dat dat vooral aan de verwachtingen van single tenant datacenters ligt: zij staan onder druk om versneld applicaties naar de cloud te brengen en krijgen weinig ruimte om te investeren in nieuwe of verbeterde faciliteiten, waar multi-tenant datacenters weer van profiteren. We blijven ons echter enige zorgen maken over de druk die op de investeringsgroei staat en houden de ontwikkelingen in de gaten.

 Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research