ECO-Qube test smart cooling-aanpak in Zwitsers datacenter

Het Europese ECO-Qube innovatieproject voert momenteel een testproject uit met zijn nieuwe koelaanpak in NEST, op de EMPA-campus in Dübendorf, Zwitserland. Eerder al werd een pilot uitgevoerd bij een Turkse partnerorganisatie.

ECO-Qube OCP rack at NEST

Het slimme koelsysteem dat ECO-Qube ontwikkelt, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Doel van de nieuwe manier van werken is het optimaliseren van de koelaanpak door IT-workloads op basis van de thermische belasting te verdelen over servers en racks. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Computational Fluid Dynamics (CFD)-simulaties om het koelsysteem en IT-apparaten optimaal op elkaar af te stemmen.

De NEST-faciliteit is geopend in 2016 en is gelegen op de EMPA-campus in Dübendorf. Het biedt onderdak aan meer dan 150 partners uit de wereld van research, industrie en de publieke sector. Centraal thema is: bijdragen aan een duurzamer en meer circulair gebruik van hulpbronnen en energie in de IT. Een van de deelnemers is het Nederlandse Blockheating. Ook de Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA) neemt deel aan dit project.

Interessant aan NEST is dat geïnstalleerde onderzoekssystemen geen geïsoleerde laboratoriumomgevingen zijn, maar echte woon- en werkomgevingen, waardoor het een vruchtbare voedingsbodem is voor duurzame innovaties.

ECO-Qube's smart workload orchestration-software optimaliseert het plaatsen van IT-workloads via een systeem van wachtrijen. Deze wachtrijen worden gevuld op basis van de beschikbaarheid van  hernieuwbare energie. Een workload wordt daar geplaatst waar voldoende hernieuwbare energie voor de verwerking van die IT-taken beschikbaar is. Een van de doelstellingen in het geval van EMPA NEST is dan ook minder elektriciteit afnemen van het reguliere elektriciteitsnet. Hierbij gebruikt men een zonaal koelsysteem om de inlaattemperatuur en de luchtstroom door het microdatacenter te verbeteren, wat de koelefficiëntie en de valorisatiecapaciteit van de restwarmte zal verbeteren.

EMPA NEST gebruikt een open source Open Compute-rack met een IT-belasting van 12 kW en een koelsysteem van 12 kW. De IT-infrastructuur bestaat uit 32 servers, 762 nodes, 6,6 TB geheugen en 21,3 TB opslag.

 

Meer over
Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.