eChiller - koelmachine met leidingwater als koudemiddel

Koelmachines spelen een onmisbare rol in datacenters en serverruimten. Ze gebruiken veel energie en bevatten voornamelijk milieubelastende, giftige of explosieve koudemiddelen. 

Menerga Klimaattechnologie brengt nu in samenwerking met Efficient Energy een innovatieve koelmachine met leidingwater als koudemiddel op de Nederlandse markt. De koelmachine genaamd ‘eChiller’ gebruikt geen gefluoreerde broeikasgassen (HFK’s) zoals R134A of R410A, maar is de enige seriematig geproduceerde koelmachine met water (R718) als koudemiddel. 

eChiller

De eChiller werkt met directe verdamping van water in een vacuüm gesloten circuit. Door de lage drukverschillen en de standaard vrije koeling behaalt de koelmachine een seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding (SEER) van 13,1.

De eChiller heeft een optimale werking bij koud water-temperaturen tussen de 16°C en 22°C, waardoor deze uitermate geschikt is voor IT-koeling. De unit is beschikbaar in koelvermogens van 35 en 45 kW en kan worden gecombineerd en opgeschaald naar 300 kW. Momenteel worden grotere modellen met een vermogen tot 125 kW ontwikkeld. Deze worden in oktober 2020 geïntroduceerd. 

Benieuwd naar de eChiller?

Op 16 juni a.s. organiseert Menerga Klimaattechnologie een webinar: ‘eChiller - De koelmachine met water als koudemiddel’. Indien u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier inschrijven.