Draka en Technische Unie openen logistieke jacht op haspels

Draka en Technische Unie openen logistieke jacht op haspels met blockchain-technologie

 

De kans dat lege haspels retour komen, wordt een stuk groter. Vanaf eind 2021 gaan Draka en Technische Unie via een digitaal beheersysteem op basis van blockchain-technologie hun zendingen en ontvangsten van haspels onderling registreren. De pilot, een primeur voor de bouw- en installatiebranche, moet instrumenten opleveren om haspels effectiever en duurzamer in te zetten. Door de emballagestroom beter te reguleren, wil Draka de beschikbaarheid van haspels blijven garanderen zonder statiegeld te heffen.

Slechts een klein deel van de duizenden haspels die Draka elk jaar in omloop brengt, komt retour. Waar blijven de haspels? Hoe vaak worden ze gebruikt? Dit soort vragen houdt Draka en Technische Unie actief bezig. Kabelhaspels zijn geen primaire goederenstroom en worden momenteel ook niet apart geadministreerd noch gemonitord. Dat gaat veranderen.

Kostenbesparing

Het ontbreken van een registratie van de emballagestroom kost geld. Tot op heden brengt Draka afnemers geen emballagekosten in rekening. Indien de retourpercentages niet drastisch groeien, moet Draka die kosten wel doorbelasten, zegt business manager wholesale Frank Oberink. “Door het retourproces te verbeteren, kunnen we de kostprijs in balans houden”.

Verduurzaming

Ook duurzaamheid is een grote drijfveer om de verspilling van haspels af te remmen. Haspels zijn ‘herbruikbare ladingdragers’ met een grote restwaarde. Dat veel haspels (waarschijnlijk) voortijdig bij het afval belanden, past niet bij het nastreven van een circulaire economie. Daarom zetten Draka en Technische Unie, dat ook participeert in de Haspel Retour Service die Draka vorig jaar introduceerde, nu een volgende stap, met behulp van blockchain-technologie.

Administratieve hygiëne

Via het dashboard van RTI Blockchain B.V. worden de orderadministraties van Draka en Technische Unie onderling gekoppeld. Elke transportbeweging van een haspel wordt daar (anoniem) geregistreerd (aantal,

type, datum, start- en doellocatie) en de data is voor beide toegankelijk. Eventuele verschillen worden meteen teruggekoppeld en hersteld. “Door dichter op de overdracht te zitten, kunnen we eventuele administratieve verschillen meteen recht trekken”, licht Bart Schoonderwoerd, senior vice president logistics van Technische Unie, toe. “In feite nemen de transparantie en de administratieve hygiëne toe”, vult mede-oprichter Yves du Bois van RTI Blockchain op basis van ervaring in andere sectoren aan. “Dit is onze eerste toepassing in de bouw- en installatiesector, maar logistieke processen verschillen niet per sector”, beaamt mede-oprichter Milou Klooster.

Op de groei

In eerste instantie beperkt de pilot zich tot de blauwe, recyclebare haspels die tussen Draka en Technische Unie (distributiecentrum en enkele overslagcentra) pendelen. Zodra de medewerkers met het systeem vertrouwd zijn en deze logistieke bewegingen inzichtelijk zijn, kunnen de deelnemers maatregelen treffen en de toepassing uitbreiden. Bijvoorbeeld door haspels individueel te traceren (met QR-codes), geldstromen toe te voegen, andere soorten haspels op te nemen of meer logistieke partners toe te laten.

100 Procent retour

De samenwerking tussen Draka, Technische Unie en RTI Blockchain helpt om de transport-flow van haspels te volgen én te beheren. “Wij willen met de pilot inzicht krijgen hoe we de emballagestroom, ook voor onze pallets en groene bakken, met meerdere partijen in de keten kunnen beheersen”, zegt Schoonderwoerd, die hoopt de administratie van de emballagestroom ooit integraal onderdeel van het primaire proces te maken. Draka verwacht dat deze pilot al concrete instrumenten oplevert om de logistieke keten beter op elkaar af te stemmen. “Daarmee willen we de beschikbaarheid van haspels garanderen waar de behoefte het grootst is”, zegt Oberink, die zich als einddoel ‘een retourpercentage van honderd procent’ heeft gesteld.

Meer over
Lees ook
Panduit tekent partnerovereenkomst met Cailabs voor innovatieve OneMode

Panduit tekent partnerovereenkomst met Cailabs voor innovatieve OneMode

Panduit heeft een vergaande partnerovereenkomst getekend met Cailabs, een Frans deeptech-bedrijf, gespecialiseerd in technologie voor het vormen van lichtbundels. Panduit gaat de technologie van Cailabs wereldwijd integreren in het innovatieve OneMode productportfolio. Onderdeel van de overeenkomst is een exclusief gebruik van Cailabs’ technologie1

Brady: geautomatiseerde, real-time tracering van items in datacenters

Brady: geautomatiseerde, real-time tracering van items in datacenters

Een wereldwijd ICT-bedrijf wou de manier waarop hun servers werden getraceerd en beheerd automatiseren. Met duizenden waardevolle ICT-items bleek de mogelijkheid om foutloos en in real-time te rapporteren over de locatie van deze items essentieel voor zowel commercieel succes als de naleving van de regelgeving. Daarnaast was het bedrijf op zoek na1

Herken onmiddellijk alle kabels, servers en componenten

Herken onmiddellijk alle kabels, servers en componenten

De digitalisering in heel wat sectoren gaat steeds sneller, en de capaciteit van de datacenters houdt daarmee gelijke tred. De toenemende vraag naar beveiliging, snelheid en capaciteit leidt tot uitbreiding, modernisering, hervestiging, hogere dichtheid van server- en routerpoorten en variabele panelen. Dit alles vereist flexibele identificatieop1