De belangrijkste technologietrends voor netwerken in 2016

IT speelt in het leven van datacentermanagers, ICT-managers, facilitair managers uiteraard een grote rol. Het is voor hen dan ook van belang op de hoogte te zijn van de belangrijkste trends voor 2016 op IT-gebied. Brocade zet de belangrijkste technologietrends voor netwerken in 2016 op een rijtje.

1. De cloud wordt nog belangrijker

Volgens IDC gaat meer dan de helft van alle IT-uitgaven naar het ‘derde platform’ oftewel cloud technologie. Tegen 2020 is dit meer dan zestig procent van alle IT-uitgaven. De migratie van oude IP-netwerkarchitecturen naar ‘New IP’-netwerken wint aan snelheid en bereikt de fase van ‘bijna mainstream’. Grote bedrijven en serviceproviders vormen hun netwerken om tot een open, softwaregeoriënteerd platform voor innovatie en concurrentievoordeel.

2. Softwaregebaseerde netwerken zijn de toekomst

Datacenters en netwerken in het algemeen hebben het afgelopen jaar een transformatie doorgemaakt die voortkwam uit software. Serviceproviders en organisaties kiezen nu voor Software-Defined Networking (SDN) en Network Functions Virtualization (NFV) om snel nieuwe diensten te creëren en deze diensten te kunnen schalen en aanbieden op manieren die de gebruikers willen. Naarmate organisaties en serviceproviders migreren naar New IP-netwerken zien we in 2016 een breder gebruik van innovatieve, open en geautomatiseerde op software gebaseerde netwerkplatforms. Deze transformatie wordt kracht bijgezet door het toenemende gebruik van de x86-serverarchitectuur, waarbij gespecialiseerde netwerkhardware in verschillende netwerkfuncties wordt vervangen, zoals Application Delivery Controllers (ADC’s). Voor ADC’s is de transformatie al begonnen: een virtueel model (vADC) maakt het voor organisaties en serviceproviders gemakkelijker om capaciteit te schalen op basis van workload en behoefte. Software is belangrijk in elk aspect van deze transformatie naar virtualisatie.

3. Security is belangrijker dan ooit

Organisaties met een moderne New IP-netwerkomgeving moeten steeds meer applicaties kunnen aanbieden vanuit de cloud, inclusief ondersteuning voor social media, mobiel gebruik en Big Data. Deze aangeboden diensten zijn echter kwetsbaar voor aanvallen. Door beveiligingsproblemen staan het netwerk en de betrouwbaarheid van de dienstverlening onder druk. Met New IP-netwerkoplossingen kunnen organisaties een meer geavanceerde security gaan toepassen, een vorm van beveiliging die volledig in het netwerk is geïntegreerd in plaats van geïmplementeerd aan de rand van de bestaande infrastructuur. Het netwerk zelf is waakzamer dan ooit en houdt zelf bij wat er in het netwerk, en dus niet alleen aan de rand van het netwerk, gebeurt. Ongewenste activiteiten zijn op deze manier snel te identificeren en uit te schakelen. Security services zijn te virtualiseren, wat het voor organisaties eenvoudiger maakt om de security daar toe te passen waar dat het meest nodig is. Ook indeling op verschillende niveaus is mogelijk, waaronder regio, locatie, functie, groep, persoon of applicatie.

4. DevOps speelt een veel grotere rol

DevOps en andere benaderingen voor ‘agile’ software­ontwikkeling, waarbij services nauw worden afgestemd op de behoeften, krijgen meer invloed en worden breder toegepast bij zowel organisaties als serviceproviders als manier om concurrerend te blijven. Volgens IDC zullen organisaties die werk maken van een digitale transformatiestrategie hun capaciteiten op het gebied van softwareontwikkeling tegen 2018 meer dan verdubbelen. Bedrijven die doelgerichte ontwikkelteams opzetten die geen last hebben van de beperkingen van het starre traditionele proces voor productontwikkeling, hebben een significant voordeel qua klantgerichte innovatie. Dit voordeel ligt zich op het vlak van ontwikkelsnelheid, de relatie met de klant en klantenbinding.

5. Big Data en analytics worden nog belangrijker

Organisaties die de explosief toegenomen hoeveelheid gegevens optimaal kunnen benutten, plukken daar de vruchten van. Vaak zijn dit start-ups die Big Data gebruiken om strategische beslissingen te nemen op basis van analytics. Hoe meer data, hoe groter de behoefte in de meest uiteenlopende sectoren aan analyse- en cognitieve diensten. Dit creëert kansen. De mogelijkheid om in real time informatie te halen uit Big Data is een groot concurrentievoordeel voor bedrijven.

6. Machine learning vindt ingang

De opkomst van machine learning is iets wat mogelijk wordt gemaakt door Big Data. Nieuwe algoritmes die kunnen leren (en zelfs voorspellingen doen) op basis van de enorme hoeveelheden data en metadata die worden gegenereerd, verzonden en opgeslagen via netwerken, veranderen vanaf 2016 de wereld van datacenters en netwerken. Dit proces is al een tijdje bezig. Gezichts- en spraakherkenning veranderen de wereld van de consumentenelektronica en de cloud diensten die ermee werken. Detectie van afwijkingen wordt steeds vaker gebruikt voor netwerk security.

7. Het telecombedrijf met een virtuele architectuur komt op

Mobiele operators die moeite hebben om de veranderende eisen en wensen van klanten en de veranderende markt bij te benen, staan in 2016 voor de opgave om SDN en NFV te gaan toepassen. Doen ze dat niet, dan is de kans groot dat ze hun concurrenten die wel vlot op alle veranderingen inspelen, niet meer kunnen volgen. Tegen 2020 zijn die concurrenten dan de winnaars in het Internet of Things (IoT) en de race naar 5G.

8. Het tekort aan technisch talent wordt ernstig

Vendoren, serviceproviders en gebruikers­organisaties vissen allemaal in dezelfde vijver, maar de hoeveelheid talent met de juiste programmeer- en andere technische kennis is erg beperkt. Het tekort aan talent wordt acuut. Organisaties staan voor de taak hun personeelsbeleid bij te sturen, willen ze de juiste mensen kunnen aantrekken, ontwikkelen en vasthouden. De kwalificaties waarmee iemand tot voor kort een belangrijke netwerkfunctie kon krijgen, veranderen. Nieuwe ontwikkelingen, zoals netwerken die zichzelf kunnen inrichten en programmeren, zijn daar de oorzaak van. Voor belangrijke netwerkfuncties is er steeds vaker behoefte aan geavanceerde analytische vaardigheden en programmeerkennis, twee zaken die op dit moment maar in zeer beperkte mate beschikbaar zijn.

Dossiers
Lees ook
Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Euralarm start nieuwe taskforce voor branddetectie via video

Euralarm start nieuwe taskforce voor branddetectie via video

Euralarm heeft de oprichting aangekondigd van een nieuwe Task Force, genaamd Video Brand-detectie of Video Fire Detection (VFD). Deze stap markeert voor de organisatie een belangrijke verschuiving in de benadering van brandveiligheid, door de integratie van videotechnologieën in de strijd tegen brandgevaar in onder andere datacenters. De zog1

Nieuw onafhankelijk beveiligingskeurmerk voor panden met hoog risico als datacenters

Nieuw onafhankelijk beveiligingskeurmerk voor panden met hoog risico als datacenters

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een nieuw keurmerk, BORG-A, ontwikkeld, gericht op de beveiliging van panden met een hoog risico. Ook datacenters vallen volgens het CCV in deze categorie. Dit certificatieschema is het resultaat van uitgebreide pilots en praktijkproeven bij beveiligingsbedrijven en is nu klaar voo1